Приплодне јунице стижу на 200 малих фарми

Анита Јанковић Речевић
Приплодне јунице стижу на 200 малих фарми

БАЊАЛУКА - Мљекарски сектор у Српској биљежи константан раст, а како би се ова грана пољопривреде додатно развијала малим мљекарским фармама на подручју Романије, Подриња и Херцеговине биће подијељено 200 грла приплодних јуница.

У циљу унапређења домаће производње млијека, стабилизације прихода у малим домаћинствима те пружања додатне подршке останку на селу, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката реализују “Пројекат подршке малим произвођачима млијека у РС” у склопу којег ће бити набављене јунице. Ријеч је о програму који се реализује у оквиру бизнис плана билећке мљекаре “Пађени” а у оквиру пројекта за “Унапређење конкурентности у руралним подручјима РС” који се финансира кредитним средствима Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД).

Службеник за избор корисника у Јединици за координацију пољопривредних пројеката Виолета Лемић каже да је набавка грла у току, те да селекцији тим министарства које чине Свјетлана Мићић, Драган Гаврановић и Миљан Ербез у иностранству већ врши одабир јуница за мале пољопривреднике. 

- Из Аустрије ће бити набављена 93 грла а из Чешке 107, и махом је ријеч о раси “сименталац”, а у нешто мањем броју о сивом тиролском говечету. Прве испоруке очекујемо до краја мјесеца - рекла је Лемићева.

Она је истакла да ће грла бити подијељена на 200 малих фарми са подручја Сарајевско-романијске и Херцеговачке регије.

- Подршка је намијењена малим произвођачима који имају до седам крава и сваки од њих ће добити по једно субвенционисано грло. Набавка се финансира на начин да 40 одсто иде из средстава пројекта, десет одсто из буџета општина, док сами мљекари плаћају 50 одсто, с тим да имамо додатну подршку за жене носиоце домаћинства и произвођаче млађе од 35 година који добијају додатних десет одсто из пројекта - појаснила је Лемићева.

Мићо Салатић из мјеста Бијела Рудина код Билеће један је од 200 фармера који ће добити квалитетну, приплодну јуницу.

- Производњом млијека породично се бавимо већ двадесетак година, циљ нам је повећамо производњу тако да нам много значи што смо дио овог пројекта. Квалитетне приплодне јунице коштају између 3.500 до 4.000 КМ, а ми ћемо издвојити тек пола тог износа што је велика олакшица - рекао је Салатић и додао да произведено млијеко предаје мљекари “Пађени”, те да је задовољан сарадњом и откупном цијеном. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана