Приказан документарни филм “Одбрана села Дрецељ”

Srna
Foto: Srna

ВЛАСЕНИЦА- У Дому културе у Власеници данас је приказан документарни филм "Одбрана села Дрецељ" аутора Саше Николића посвећен српским борцима који су током Одбрамбено-отаџбинског рата бранили ово село које је послије Дејтона припало федералној општини Олово.

Николић је рекао новинарима да је повод за снимање филма 30 година од одбране села Дрецељ, те да је филм сниман током прошле и ове године.

"Након 10 мјесеци успјели смо да снимимо филм о формирању Друге романијске моторизоване бригаде у чијем саставу је био и Оловски батаљон и Дрецељска чета Војске Републике Српске", навео је Николић.

Он је рекао да је филм снимљен с циљем његовања културе сјећања на српске борце који су часно бранили Дрецељ и Републику Српску.

Николић је додао да је филм заснован на свједочењу 17 учесника рата, демобилисаних бораца који се појављују у овом филмском остварењу.

Он је навео да је филм рађен према његовој књизи "Срби, Дрецељ и Дрецељани" коју је објавио у Београду 2012. године, као и архивским снимцима новинара РТРС-а који су правили репортажу о овом селу.

Филм је сниман на подручју села Дрецељ, те општина Соколац, Источно Ново Сарајево, Пале, Зворник и Власеница у које су избјегли мјештани овог села.

Љубомир Алексић, учесник одбране села Дрецељ, изјавио је новинарима да су Дрецељани самоорганизовано кренули у одбрану села 1992. године да би се на данашњи дан 1993. године, када је била најжешћа офанзива, 58 бораца супротставило припадницима такозване Армије БиХ којих је било око 1.300.

"Поносан сам што смо успјели да дио линије који је на тренутак пао убрзо вратимо у наше руке и тако је остало до посљедњег дана рата", изјавио је Алексић.

Он је рекао да му је најжаливије то што су послије рата изгубили своју територију "за зеленим столом".

"Веома сам поносан на Дрецељ и Дрецељане и захвалан Саши Николићу као једном од највреднијих Срба који је успио да напише књиге и сними филм који ће остати трајно као успомена на протекли рат", навео је Алексић.

Аутор документарног филма "Одбрана села Дрецељ" Саша Николић српски је књижевник рођен у Олову, добитник је више награда и признања и аутор 12 књига.

Приказивање филма "Одбрана села Дрецељ" организовао је власенички Центар за културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана