Пријем за 34 дјеце са Косова и Метохије

Срна
Пријем за 34 дјеце са Косова и Метохије

ШАМАЦ- За 34 дјеце и њихове наставнике који су допутовали у Шамац из Липљана у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" данас је уприличен пријем у шамачкој Општинској управи.

Гостима из двије основне школе са Косова и Метохије добродошлицу је пожелио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, који је истакао да је интересовање дјеце и родитеља за овај пројекат из године у годину све веће.

Он је навео да је општина финансирала дио трошкова доласка дјеце из јужне српске покрајине, те захвалио свим родитељима са овог подручја који су угостили дјецу.

"То је један вид међусобног упознавања, дружења српског народа, можда и у најтежим временима за српски народ на овим просторима. Склапање тих пријатељстава и добрих односа биће на општу корист ове двије општине", истакао је Милићевић.

Милићевић је рекао да су велики допринос доласку гостију са Косова и Метохије дали и наставници из шамачких школа, представници Борачке организације и Црвеног крста Шамац.

Он је поручио да желе да и у будућности буду домаћини дјеце са Косова и Метохије, да она уче о Шамцу и његовој историји, али и да шамачки малишани сазнају о култури српског народа из јужне покрајине, која је колијевка националне културе.

Наставник географије Жарко Благојевић из општине Липљан, који је први пут у Републици Српској, истакао је да су одушевљени боравком дјеце у Шамцу, да су Шамчани добри домаћини, те да оваква пријатељства требају да трају.

"Срби су овдје срчан народ. Велика ствар за нашу децу је доћи овде и дружити се. Они тамо имају скучен избор за дружење, мало их је, а овде уживају", навео је Благојевић и додао да му је част што је дошао у пратњи дјеце.

Ученик шестог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Липљана Магдалена Савић рекла је да су овдје лијепо угоштени, да је стекла много пријатељстава, те да је код њих много другачије.

Седмодневни боравак дјеце са Косова и Метохије у Републици Српској завршава се у суботу, 2. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана