Приједор: Запослено 296 лица кроз програме подршке Владе Српске

СРНА
Foto: arhiva

ПРИЈЕДОР - У Приједору је, кроз програме подршке запошљавању Владе Републике Српске, у прошлој години запослено 296 лица, изјавио је Срни руководилац приједорске филијале Завода за запошљавање Републике Српске Здравко Сувајац и додао да је на том подручју 20 одсто мање незапослених него лани.

- Они су запослени код послодавца или покретањем властитог бизниса, а што се тиче дјеце погинулих бораца, први пут можемо рећи да на евиденцији нема оних са високом стручном српемом, нити дефицитарних занимања из те категорије - рекао је Сувајац.

Сувајац је навео да је на подручју филијале, која покрива град Приједор и општине Козарска Дубица, Нови Град, Костајница, Оштра Лука и Крупа на Уни за 20 одсто мање незапослених него лани у исто вријеме.

- И даље имамо тенденцију пада броја незапослених, али томе знатно доприносе и одласци наших људи на рад у иностранство, посљедњих година највише у Словенију, Аустрију и Њемачку, а преко љета и у Хрватску - додао је Сувајац.

Према његовим ријечима, на том подручју је на евиденцији 5.662 незапослених који активно траже посао, а 2.904 је у Приједору.

Он је оцијенио да програми подршке запошљавању сваке године дају ефекте, те да се са сигурношћу може рећи да дијелом утичу на одлуке људи да остану умјесто да одлазе у иностранство.

Сувајац је додао да за знатнији учинак на опредјељење људи приликом одлуке отићи или остати треба и у другим секторим појачати мјере, најприје у пронталитетној политици и стамбеном збрињавању.

Он је поздравио одлуку Владе да удвостручи средства за подршку запошљавању, посебно због тога што се и на досадашње јавне позиве јављало више кандидата који испуњавају услове него што је било одобреног новца.

Шеф Бироа за запошљавање Приједор Зоран Бабић рекао је Срни да је јавни позив био отворен од 7. фебруара до 7. марта и да је у току селекција и објављивање резултата.

Он је навео да се у Приједору за подршку запошљавању и самозапошљавању дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида Војске Републике Српске по пројекту "Заједно до посла“ пријавило осам послодаваца који траже укупно 12 радника, један послодавац који тражи једног припавника и 50 лица заинтересованих за самозапошљавање.

- Подршку за запошљавање и самозапошљавање циљних категорија у привреди - незапослених лица изнад 40 година живота, жена жртава породичног насиља или ратне тортуре, жена у руралним срединама и штићеника домова који су завршили образовање затражила су 34 послодавца за 58 радника, док су самозапошљавање затражила 32 лица - рекао је Бабић и додао да се за запошљавање младих приправника са високом стручном спремом пријавило 13 послодаваца.

Влада Републике Српске почетком маја донијела је одлуку, којом је првобитно предвиђених 14.140.000 КМ за Акциони план запошљавања у Републици Српској за ову годину, увећала на 28.140.000 КМ, што ће омогућити запошљавање 5.789 умјесто раније планираних 3.670 лица.

Осим за ова три програма, за поврат пореза и доприноса на шта право могу остварити послодавци који су задржали или повећали број радника, из Приједора се пријавило 11 послодаваца, док је у току и јавни позив за подршку запошљавања и самозапошљавања Рома, за шта Министарство за људска права и избјеглице БиХ обезбјеђује око 200.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана