Приједор: Усвојене одлуке о кредитним задужењима од 8,6 милиона КМ

Срна
Приједор: Усвојене одлуке о кредитним задужењима од 8,6 милиона КМ

ПРИЈЕДОР - Скупштина града Приједора усвојила је данас два кредитна задужења у укупном износу од око 8,6 милиона КМ, гдје је дугорочни кредит од 6,9 милиона КМ намијењен пројектима инфраструктуре, а краткорочни од 1,7 милиона КМ за привремено финансирање дефицита.

У пројектима инфраструктуре највеће ставке су учешће у МЕГ пројекту од 600.000 КМ, реконструкција и рехабилитација инфраструктуре у централној градској зони од 500.000 КМ, суфинансирање пројеката за које су одобрени екстерни извори финансирања од 350.000 КМ и по 300.000 КМ за мост у Брезичанима и дио водовода у Паланчишту.

За субвенционисање асфалтирања путева са Федералним министарством расељених особа и избјеглица и Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције намијењено је 280.000 КМ, по 200.000 КМ за канализацију у насељу Јањића пумпа, за спортску дворану у Омарској и за субвенције заједницама етажних власника за реконструкцију и санацију објеката заједничког становања, те по 120.000 КМ за хладњачу у Омарској и за рехабилитацију и изградњу дјечијих игралишта, спортских терена и јавних простора.

Други дио овог дугорочног кредитног задужења од 3.753.196 КМ намијењен је за изградњу и реконструкцију путне инфраструктуре гдје је предвиђено око 25 километара асфалта на 58 мањих дионица широм подручја града Приједора.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је од проглашења епидемије вируса корона градски буџет имао знатно смањење пуњења, и то 50 одсто у марту, 49 одсто у априлу и око 70 одсто у мају и јуну, што је довело до недостатка четири до пет милиона КМ, а што ће дијелом бити надокнађено данашњим кредитом и средствима из кредита ММФ-а која је Влада Српске преусмјерила општинама и градовима.

“Ако не буде великих поремећаја у наредном периоду, сматрам да ћемо успјешно завршити и ову годину јер је град Приједор од 2004. године сваку годину завршавао са суфицитом, ниједном у том периоду није био у дефициту и сада су створени услови да смо се могли задужити”, оцијенио је Ђаковић.

Начелник градског Одјељења за финансије Биљана Малбашић рекла је да и Приједор, као и све општине и градови и Влада Републике Српске, улазе у капитална улагања за шта су извори финансирања кредити јер сами буџети не могу поднијети велика капитална улагања, а да се у краткорочно задужење морало ући и прије због катастрофалног пуњења буџета након проглашења ванредне ситуације и ликвидности доведене у питање.

“Уз финансијску дисциплину успјели смо обавезе испуњавати, не онако како смо навикли, него по приоритетима. И сада, када имамо мало лагоднију ситуацију у буџету, све обавезе смо исплатили, дневно их исплаћујемо и са овим средствима вјероватно неће доћи у питање ни плаћање свих олакшица и подстицајних мјера за привреду и пољопривреду које су погођене епидемијом”, навела је Малбашићева.

Она је одбацила примједбе да у Омарску није ништа уврштено, подсјећајући да је у посљедњих десетак година огроман новац уложен у Омарску када је ријеч и о капиталним пројектима и асфалтирању.

“Вјероватно се предлагач водио тиме да треба пружити прилику, односно уложити средства и у друга мјеста која су на неки начин била запостављенија”, оцијенила је Малбашићева.

Она каже да ће помоћ Владе Српске локалним заједницама из кредита ММФ-а од 30 милиона КМ, која је за Приједор износила 1,5 милиона КМ, бити усмјерена ка приоритетима гдје ће се најприје испоштовати одлуке и програми које је већ донијела Скупштина града.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Далибор Павловић рекао је да је кредит требало усмјерити у санацију штете од епидемије јер је то приоритет.

“Сматрамо да је све то /асфалтирање/ могло сачекати неко боље вријеме. Бојимо се да ће многи ставити кључ у браву јер са 50 одсто промета не могу функционисати”, додао је Павловић.

Он је упозорио на то да ће са овим кредитима на крају 2021. године годишња рата за кредите који се плаћају из градског буџета износити 5.379.000 КМ и да је питање како ће се тај дуг моћи сервисирати.

“Задужили смо се за нешто што се бојим да нисмо смјели. Сагласили смо се да треба асфалт, али, ако људи остану без посла и оду у иностранство, по тим путевима неће имати ко ићи”, указао је Павловић.

Одборник ПДП-а Далибор Грабеж рекао је да су данас грађани Приједора добили ново кредитно задужење од готово девет милиона КМ.

Он је нагласио да нема ништа против инфраструктуре и улагања, али да у вријеме ванредне ситуације приоритети требају да буду мјере помоћи привреди и пољопривреди.

Усвојен је и извјештај о раду приједорске канцеларије Правобранилаштва Републике Српске, а након редовне паузе услиједиће сет тачака у вези са градским грађевинским земљиштем, именовања савјета за израду два регулациона плана, двије одлуке о боравишним таксама и имовински реферати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана