Приједор ускоро добија парк грчко-српског братства и пријатељства

Srna
Foto: Srna

Град Приједор ускоро ће добити парк српско-грчког братства и пријатељства, рекао је замјеник градоначелника Жарко Ковачевић након сусрета са амбасадором Грчке Димитриоса Папандреуа.

Ковачевић је данас разговора са амбасадором Грчке у БиХ Димитриосом Папандреуом који је у Приједору присуствовао панел дискусији "Грчки језик као темељ образовања".

Ковачевић је рекао да би парк био знак захвалности Грчкој и народу те земље за вријеме деведесетих година.

- Настављамо сарадњу са градом Приједором и она ће бити остварена на разним пољима. Сигурни смо да ћемо све што смо данас планирали успјети и да остваримо - изјавио је Папандреу новинарима.

Организатор панела је приједорско Удружење "Српско-грчко братство и пријатељство", чији предсједник Небојша Савановић каже да је то још један корак ка томе да грчки језик уђе у средње школе, што је главни циљ њиховог рада, напомињући да имају велику подршку Амбасаде Грчке у БиХ на том путу.

- То је био повод да организујемо дискусију о томе да је грчки језик темељ образовања - изјавио је Савановић, који је као основац боравио у Грчкој и за девет мјесеци научио грчки језик.

Он је потврдио да је међу младима велико интересовање за учење грчког језика, али да је оно дјелимично смањено јер се предавања одржавају онлајн.

- Договорили смо да таблет треба да има свака клупа и да тако буде боља интеракција са професором из Београда. Постоје велика надања да ће сљедеће године овдје бити професори из Солуна који ће гимназијалцима предавати грчки језик - истакао је Савановић.

Савановић је, осим иницијативе за отварањем парка српско-грчког пријатељства, најавио и одлазак по двоје основаца и средњошколаца узраста од 13 до 15 година у камп у Атини већ овог љета.

Повод доласка амбасадора Грчке у Приједор је био обиљежавање 25. марта - Националног дана Грчке и обилазак Грчког кутка гдје је, осим данашњег панела, организована и изложба фотографија "Грчка и ми".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана