Приједор и Зворник спремни за електронске картице

Данијела Бајић
Приједор и Зворник спремни за електронске картице

БАЊАЛУКА - Електронске упутнице, рецепти и здравствени картони ускоро ће постати пракса и у јавним здравственим установама у Приједору и Зворнику, које ових дана приводе крају припреме за прелазак на Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС).

Како су објаснили у Фонду здравственог осигурања Републике Српске, имплементатори пројекта су свакодневно на терену и организују обуке са здравственим радницима, док би до краја године већина установа у Српској требало да буде увезана у нови систем, захваљујући којем ће домаће здравство бити брже, доступније и ефикасније.

Нови начин рада, који је почео прије нешто више од мјесец дана у Градишци, Козарској Дубици и Српцу, одлично функционише у пракси, па здравствени радници већ уочавају бројне предности.

У Фонду истичу да свакодневно стоје на располагању здравственим установама у случају да им је потребна додатна техничка подршка на имплементацији новог система рада.

- За сада је око 6.500 осигураника у три локалне заједнице преузело своје електронске картице које су бесплатне, односно финансира их Фонд РС у оквиру овог пројекта. Према досадашњим искуствима, осигураници позитивно реагују на картицу, посебно из разлога што њеном употребом престаје потреба за овјеравањем здравствених књижица - истакли су у Фонду.

Директор Болнице у Зворнику Иван Поповић каже да су прошле седмице запослени ове здравствене установе прошли обуку коју је организовао Фонд здравственог осигурања РС.

- Једва чекамо да пређемо на ИЗИС, који ће умногоме олакшати рад и допринијети бржем протоку пацијената. Имали смо ситуацију да један пацијент за годину дана уради четири-пет снимака магнетом, што о свом трошку, што о трошку Фонда, јер љекари немају увид. Исто тако, дешава се да неки пацијенти у року од мјесец дана неколико пута оду на преглед код кардиолога, док други не могу никако доћи на ред. Преласком на нови систем имаћемо све податке на на једном мјесту, тако да неће бити тих злоупотреба - казао је Поповић.

Директорица Дома здравља Приједор Славица Поповић истакла је да је та установа спремна за прелазак на ИЗИС, те да је само питање дана када ће почети његова примјена.

- Електронске картице ће и те како олакшати рад љекарима, али и грађанима, јер ће све здравствене установе имати увид у медицинске податке пацијента, попут резултата дијагностичких поступака, односно свих снимака који су једном пацијенту рађени, терапијских процедура које су пружене и слично - казала је Поповићева.

 Стара здравствена књижица

С циљем спречавања окупљања већег броја људи на једном мјесту, у Фонду здравственог осигурања кажу да још нису дефинисани рокови преузимања картице. Осигураници могу да је, како су навели, преузму приликом свог редовног доласка, односно уколико су им потребне услуге Фонда код остваривања права из здравственог осигурања.

- Стара здравствена књижица за осигуранике у локалним заједницама, чије су здравствене заједнице већ прешле на ИЗИС, важе и даље, те се могу упоредо користити са електронском картицом док нови систем не заживи у цијелој Српској - истакли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана