Да се на Божић измире појединци и народи

Глас Српске
Да се на Божић измире појединци и народи

ВИСОКИ ДЕЧAНИ - Предсједник Србије Борис Тадић поручио је у четвртак са Косова и Метохије да је Божић повод да се појединци, али и народи на Балкану, измире у име заједничке будућности, пренио је Танјуг.

- Божић је празник мира, и увек је прилика на овај дан упутити поруку помирења, можда изнад свега овде на Косову где је потребно да се људи помире међу собом, да се помире у породици, али да се помире и народи, да се пронађе решење за муке и проблеме који потичу из прошлости, јер нас несумњиво све заједно чека будућност - рекао је Тадић, који Божић проводи са братством манастира Високи Дечани.

Тадић је рекао да поруку мира упућује својим сународницима, али и Aлбанцима и свим другим народима Балкана, који је у прошлости пречесто био раздиран подјелама и ратним сукобима.

- Потребно је да се објединимо око заједничких вредности, заједничких циљева, а у томе је од огромне и немерљиве важности и наша Српска православна црква - рекао је Тадић, захваливши монасима и игуману манастира на свему што црква ради на утемељавању општих људских вриједности и очувању српског националног идентитета.

Према његовим ријечима, Србија тражи своје мјесто међу другим државама Европе и тражи да се призна њена заслуга, њено постојање и њено право.

- Наш народ тражи такво право на Косову и где год да постоји - поручио је предсједник Тадић који је, у друштву стотинак вјерника са читавог Косова и Метохије и дјеце из села Осојане, присуствовао јутарњој божићној литургији.

Тадић ће у манастиру састао са групом дјеце из повратничког села Осојане код Истока, након чега је завршио божићну посјету Високим Дечанима и Косову и Метохији.

Ложење бадњака

Предсједник Србије Борис Тадић је у манастиру Високи Дечани, заједно са манастирским братством и стотинак вјерника, у сриједу навече присуствовао ложењу бадњака.

Ложење бадњака обавио је старјешина манастира владика Теодосије, а потом је приређена посна вечера за високе званице из Београда и вјернике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана