Пријаве за санирање губитака у области туризма до 20. децембра

Срна
Пријаве за санирање губитака у области туризма до 20. децембра

БАЊАЛУКА - Министарство трговине и туризма Републике Српске позвало је данас угоститеље који пружају услугу смјештаја, туристичке агенције и извођаче умјетности да до 20. децембра поднесу пријаве за додјелу средстава за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Позив је упућен након што је Влада Републике Српске јуче донијела уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона, саопштено је из Министарства.

Привредним субјектима, који испуњавају услове прописане уредбом, биће уплаћени порези и доприноси на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, за период јул-септембар 2020. године.

Поступак додјеле средстава спроводиће Министарство трговине и туризма Републике Српске и Министарство просвјете и културе Републике Српске, а корисници средстава могу бити привредни субјекти који обављају дјелатност угоститељских услуга за смјештај, дјелатност туристичких агенција и тур-оператера и извођачи умјетности.

Циљ уредбе јесте пружање подршке за одржавање ликвидности привредним субјектима који обављају угоститељску дјелатност у објектима за смјештај, дјелатност туристичке агенције и извођачку умјетност, а који с обзиром на постојећу епидемиолошку ситуацију трпе штетне посљедице због смањења обима пословања, саопштено је из ресорног министарства.

Средства за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона представљају новчана средства Компензационог фонда Републике Српске, која се додјељују привредним субјектима као подршка пословању и редовном измиривању пореза и доприноса на име запослених радника.

Право на додјелу средстава остварују привредни субјекти који имају регистровано сједиште на територији Републике Српске, који нису смањили број радника за више од 15 одсто, поредећи број радника на дан 31. август 2020. године са даном 29. фебруар 2020. године, те који имају финансијски губитак, који подразумијева пад промета у периоду јул-септембар 2020. године у проценту од најмање 40 одсто и више у односу на исти период 2019. године и који су измирили порезе и доприносе на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, закључно са 30. јуном ове године.

Код показатеља који се тичу смањења броја радника не узимају се у обзир радници којима је истекао уговор о раду на одређено вријеме, радници који су остварили право на пензију и откази уговора о раду од радника.

За привредне субјекте који нису били регистровани или који нису обављали дјелатност у периоду јул-септембар 2019. године, пад промета из истог периода 2020. године пореди се са оствареним просјечним прометом у децембру 2019. године, јануару и фебруару 2020. године.

Привредни субјект иницира покретање поступка за остваривање права на додјелу средстава подношењем захтјева Министарству трговине и туризма Републике Српске, односно Министарству просвјете и културе уколико је у питању извођачка дјелатност.

Уколико је привредни субјект у моменту доношења рјешења према овој уредби већ уплатио порезе и доприносе за период јул-септембар 2020. године, та ће се уплата сматрати као претплата за наредни порески период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана