Приходи од домаћих акциза мањи за 125 милиона

nezavisne.com
Приходи од домаћих акциза мањи за 125 милиона

Бањалука - Погрешном акцизном политиком, Босна и Херцеговина исцрпјела је могућност за раст прихода од акциза и у будућности само од ПДВ-а може очекивати више новца.

Прошле године, у односу на 2017, забиљежен је драстичан пад прихода од домаћих акциза, и то са 399 милиона КМ на “свега” 274 милиона КМ.

Ово се у суштини може закључити из билтена који је урадило Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, а у којем се наводи и то да је прошла година окончана с укупним падом прихода од 1,4 одсто, те да је позитиван раст прихода углавном остварен у наплати акзица на увозне производе, прије свега дуван, нафтне деривате и пиво.

Иначе, када су у питању акцизе на увозне производе, током 2017. године прикупљене су 1,073 милијарде КМ, док је прошле године по том основу наплаћено 1,179 милијарди КМ.

Међутим, и то повећање од мало више од 100 милиона није могло надомјестити пад прихода од домаћих акциза, који је износио око 125 милиона.

“До прије неколико година удио прихода од акциза на увезене акцизне производе је чинио 2/3 укупних прихода од акциза, а у 2018. години чак 81 одсто.

Континуирано погоршање ситуације на тржишту акцизних производа указује на ургентну потребу ревитализације домаће индустрије у наведеним сегментима”, наведено је у анализи УИО БиХ.

Када су у питању укупни приходи од акциза у 2018. години, они су износили 1,454 милијарде КМ и за 18 милиона су мањи него што је то било 2017. године.

Највећи пад прихода у прошлој у односу на 2017. годину, када је у питању акциза на домаће производе, забиљежен је од акциза на домаћи дуван и дуванске прерађевине, а колико драстично падају приходи по овом основу, најбоље се види из тога да је, рецимо, 2016. године по том основу прикупљено 207 милиона КМ, а прошле године “свега” 119 милиона КМ.

Економисти у БиХ тврде да велики пад прихода, посебно по основу домаћих акциза, не треба да чуди јер већ годинама упозоравају да ће се то десити, прије свега због лоше акцизне политике.

“Ниво акциза на дуван који сада имамо је дефинитивно превршио границу. Високе акцизе утицале су на пад потрошње на легалном тржишту и дефинитивно је отишла на илегално тржиште јер потрошња дуванских производа није пала”, рекао је за “Независне” Фарук Хаџић, економски аналитичар.

Он наглашава да треба ићи ка смањењу акциза уз појачане контроле, те да би то врло вјероватно довело до раста прихода јер би нижа акциза са бољом контролом имала бољи финансијски ефекат по буџет.

“Исцрпљене су могућности за било какав даљи раст прихода од акциза. Сваки даљи раст акциза и намета довешће до пада прихода, и то је врло опасно. Рјешење је у смањивању акциза, а никако даљем повећавању”, рекао је Хаџић.

Слично као и Хаџић, и аналитичари Макроекономског одјељења Управе за индиректно опорезивање БиХ наводе да наплату акциза може побољшати само значајнији раст дохотка, ефикаснија борба против евазије и црног тржишта дуванских прерађевина, те ревитализација домаће индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана