Приходе од порока уложити у здравље

Анита Јанковић-Речевић
Приходе од порока уложити у здравље

Бањалука - Здравству у Српској потребни су додатни извори финансирања, јер погоршање општег здравственог стања становништва, као и увођење нових лијекова и савремених терапија лијечења из године у годину односе све више новца.

У Фонду здравственог осигурања РС наводе да за здравствену заштиту годишње троше нешто више од пола милијарде КМ, што је око 88 одсто њихових расхода, али да брзорстуће потребе у процесу лијечења изискују много више новца.

- Све досадашње анализе показују да су здравству пријеко потребни додатни извори и да је дугогодишњи модел финансирања дугорочно неодржив. Годинама апелујемо да доприноси за здравствено осигурање буду редовно уплаћивани, али то, нажалост, многима није приоритет - истакли су у фонду и нагласили да не траже ништа што немају друге земље.

Наводе примјер Хрватске, која је одавно увела додатне изворе финансирања и која упркос томе што њен Завод за здравствено осигурање годишње троши око шест милијарди марака, планира драстично повећање цијене алкохола и цигарета, као и повећање износа премија од аутомобилске одговорности. Сав тај новац од додатног повећања планирају да усмјере у здравство.

- РС још није успјела да обезбиједи додатне изворе финансирања, рецимо од акциза за дуван и алкохол, који су највећи фактор ризика по здравље становника. Осигуравајуће куће се опиру иницијативи да дио премије од аутомобилске одговорности буде директно усмјерен у здравство, иако су на то пристали у сусједним земљама - појашњавају у фонду.

Додају да су упркос најмањим издвајањима за здравствену заштиту у Српској по становнику у односу на регион, здравство учинили стабилним, те да готово свакодневно уводе нова права из области осигурања.

- Издвајања за болнице се сваке године увећавају и само лани смо им уплатили 256,2 милиона КМ, а ове године болницама планирамо да дозначимо 15 милиона марака више - навели су у фонду.

Истичу да у складу са финансијским могућностима настоје да прате нове терапијске смјернице, дијагностику и процедуре лијечења те да изазови савремене медицине изискују много новца.

- Савремени лијекови које финансирамо су изузетно скупи и само једна ампула одређеног лијека за лијечење најтежих болести зна да кошта и више од 6.000 КМ. На примјер, за годишњу терапију осигураника који болује од карцинома плућа издвајамо око 170.000 КМ - навели су у фонду.

Подсјећају да су протеклих година започели финансирање многобројних лијекова и здравствених услуга које никада нису биле дио обавезног здравственог осигурања.

- То представља велики искорак за здравство Српске и наши осигураници су по правима изједначени са грађанима много развијенијих земаља, које издвајају знатно више за здравство. Обољелима од малигних болести у потпуности финансирамо здравствену заштиту почевши од 120 цитостатика, биолошких лијекова, болничког лијечења, помагала - рекли су у фонду. Истичу да по доступности биолошких лијекова предњаче у односу на регион, нарочито на ФБиХ, која још не финансира биолошку терапију за немалигне болести попут улцерозног колитиса, Кронове болести и слично.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истиче да су настојања фонда да обезбиједи додатне приходе потпуно оправдана, али да се, нажалост, не може конкретно рећи када ће то бити могуће.

- Упућивали смо иницијативу Савјету министара да дио новца од акциза на производе који штетно утичу на здравље људи буде издвајан и за здравство. Међутим, Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ је то одбио. Изгледа да су приоритети неке друге ствари, а не здравство - рекао је Богданић. Додао је да, када је у питању издвајање дијела новца од премија од аутомобилске одговорности, ове године нису успјели да обезбиједе измјене закона.

- На томе ћемо радити у наредном периоду, јер је то добра мјера која би обезбиједила знатну помоћ здравству - рекао је он.

Циљеви

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да фондови здравствених осигурања нигдје нису профитабилни и да то није, како наводе, њихов примарни циљ.

- Циљ нам је да осигураницима обезбиједимо квалитетну здравствену заштиту и од тог принципа нећемо одустати. Настојаћемо да се што рационалније понашамо и да равномјерно задовољимо потребе свих наших осигураника - истакли су у Фонду здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана