При крају обнова Саборне цркве која је темељ постојања Срба у Мостару

Срна
При крају обнова Саборне цркве која је темељ постојања Срба у Мостару

БЕОГРАД - Мостарски парох Радивоје Круљ изјавио је да је при крају обнова Саборне цркве у Мостару коју су јединице ХОС-а 1992. године сравниле са земљом, те поручио да за мостарске православце обнова ове цркве значи буквално живот и постојање у том граду.

"Она је заиста темељ нашег постојања и наравно мјесто литургијског сабрања, црквеног живота, наше духовности и хришћанског идентитета", рекао је парох Круљ за "Политику".

Према његовим ријечима, обнова храма за Мостар и његове грађане значи враћање једног од важних симбола и знаменитости града.

Он је додао да стављање у функцију Саборне цркве, чију су обнову помогли Мостарци свих вјера, није само пуко стављање и враћање још једног споменика културе тог града, него и употпуњавање туристичке понуде Мостара и смисла овог града као мултиетничког и мултирелигијског центра Херцеговине.

"Груби грађевински радови стигли су до самог краја. Тренутно се завршава капа на звонику на који треба да се постави већ завршени позлаћени крст, а уз то, остало је да се заврше фасадарски радови на звонику и сјеверном и јужном зиду храма. Тиме ћемо завршити грађевинске радове на храму и вратити му предратни спољашни изглед", рекао је парох Круљ.

Он је напоменуо да је Саборна црква у Мостару до градње Храма Светог Саве у Београду била највећа богомоља под јурисдикцијом Српске православне цркве /СПЦ/.

Парох Круљ је нагласио да се, када је ријеч о унутрашњости храма, може одмах почети са електро, машинским и другим инсталацијама, те са унутрашњим малтерима и фреско-малтером.

"То можемо завршити током ове године, чак у току љета. При крају смо и дефинисања изведбеног пројекта ентеријера, а што се тиче коштања видјећемо каква ће бити понуда умјетника и мајстора. Незахвално је прогнозирати", рекао је мостарски свештеник.

Говорећи о обезбјеђивању финансија за обнову храма, парох Круљ је нагласио да постоје чврста обећања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића, да је неупитна подршка Српске и Србије.

Он је навео да је за пројекат ентеријера и партера, који изискује велика финансијска средства, аплицирано и да ће се аплицирати код влада Турске, Русије, Федерације БиХ и Савјета министара БиХ.

Свештеник Круљ се нада да ће већ ове године у мостарској Саборној цркви бити приређена свечаност поводом 800 година аутокефалности СПЦ и установљења Епархије захумско-херцеговачке и приморске, те да ће то бити и почетак редовног циклуса богослужења у том храму, који је изграђен 1873. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана