Превозницима смањење накнаде за ванредни превоз

Срна
Превозницима смањење накнаде за ванредни превоз

БАЊАЛУКА - Уредба о висини накнаде за ванредни превоз коју је Влада Републике Српске донијела 12. марта ступила је на снагу, а превозницима доноси смањење прописаних накнада, објавило је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске.

Уредбом је утврђен износ и начин плаћања накнада за издавање одобрења за ванредни превоз, износ накнаде за прекорачење дозвољених димензија возила и терета за возила која користе ауто-путеве, брзе, магистралне и регионалне путеве у Републици Српској, те накнада за насталу штету.

Накнада за ванредни превоз обрачунава се и наплаћује за празна или натоварена моторна возила, специјална, радна и прикључна возила и за скупове возила која, сама или заједно са теретом, прекорачују највеће дозвољене димензије, масу или осовинско оптерећење.

Накнаду плаћа превозник, односно власник моторног возила који врши ванредни превоз на рачун "Аутопутева Републике Српске" за ауто-путеве и брзе путеве, а накнаду за магистралне и регионалне путеве на рачун "Путева Републике Српске".

"Нова уредба предвиђа смањење накнаде за око 20 одсто која се плаћа за сваку тону прекорачења у случају када возило или скуп возила прекорачује дозвољену укупну масу. За превоз на основу једне дозволе за више идентичних врста превоза предвиђено је да обрачун накнаде буде вршен тако што се утврђена накнада за појединачни превоз помножи бројем одобрених превоза", навели су из Министарства саобраћаја.

За око пет одсто смањена је накнада у случају када возило са прикључним возилом или без њега на једној или више једноструких осовина или на двострукој, трострукој или вишеструкој осовини прекорачи дозвољено осовинско оптерећење.

Уредбом је изједначена накнада за административне трошкове за издавање рјешења за возила регистрована у БиХ и у иностранству, те износи 100 КМ по захтјеву.

Ступањем на снагу ове уредбе престала је да важи ранија уредба о висини накнаде за ванредни превоз.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана