Преминуо судија Уставног суда Душко Медић

Срна
Преминуо судија Уставног суда Душко Медић

БАЊАЛУКА - Судија Уставног суда Републике Српске Душко Медић преминуо је у Бањалуци у 69. години, саопштено је из Уставног суда.

Медић је рођен у Бањалуци 7. августа 1953. године, гдје је и дипломирао на Правном факултету 1977. године, а на истом факултету је магистрирао 2002. године. Докторирао је у Новом Саду 2004. године. Правосудни испит положио је 1979. године у Сарајеву.

Правосудну каријеру започео је 1981. године као судија у Основном суду Бањалука, а 1987. године именован је за судију у бањалучком Окружном суду. Био је предсједник грађанско-привредно-управног одјељења, те замјеник предсједника тог суда. За замјеника републичког јавног тужиоца Републике Српске /за грађанско, привредно и управно право/ именован је јуна 1998. године, а од октобра 2003. године је судија Уставног суда Републике Српске.

Био је ангажован на Правном факултету Универзитета у Бањауци за спољног сарадника за извођење практичних вјежби на Катедри грађанског права.

На истом факултету био је предавач и на Правној клиници за људска права и слободе, док је на Факултету правних наука Паневропског универзитета "Апејрон" Бањалука био ангажован као редовни професор.

Медић је преминуо јуче. Комеморативни скуп биће одржан у суботу, 2. јула у 10.30 часова у Банском двору, а сахрана је у 13.00 часова на Централном градском гробљу у Врбањи.

Tелеграм саучешћа породици упутио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакавши да је Медић допринио јачању интегритета највише правосудне институције Српске.

"Обављајући високе функције у правосуђу Републике Српске, Медић је био примјер високоморалног судије који је личним ауторитетом и професионалним ангажманом допринио јачању интегритета највише правосудне институције Српске и владавине права и закона у Српској. Нека почива у миру", наводи се у телеграму.

Чубриловић је навео и да је Медић, осим успјешне вишегодишње каријере у правосуђу, као универзитетски професор дао огроман допринос развоју научне правне мисли и образовању генерација будућих правника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана