Преминуо ратни хирург Драгољуб Лазаревић

Срна
Преминуо ратни хирург Драгољуб Лазаревић

БЕОГРАД – У Београду је, 18. јануара, преминуо др Драгољуб Лазаравић, познати хирург, који је највећи дио свог радног вијека провео у сарајевској Војној болници и Болници Главног штаба Војске Републике Српске у Подроманији код Сокоца.

Драгољуб Лазаревић је рођен 21.јануара 1932. године у Сиоковцу код Јагодине. У Војној болници у Сарајеву, чувеној здравственој установи, важио је за изузетног стручњака, једноставног и скромног човјека, који је у својој професији био раван најспособнијим свјетским хирурзима. Био је хирург свјетског гласа, али, прије свега, велики човјек и хуманиста.

Носио је доктор Лаза високи чин – пуковника, али је у опхођењу са колегама и пацијентима плијенио једноставношћу, која је и тешко обољелим враћала вјеру у живот, храбрила их да истрају у борби са болешћу.

Романијци ће доктора Лазу посебно памтити по ономе што је чинио и учинио у току Одбрамбено-отаџбинског рата, када је у Болници Главног штаба Војске Републике Српске, заједно са својим колегама – Боришом Стојановићем, Томиславом Таушаном, Симом Билбијом, Зораном Чампаром, Сладом Турунташем, Ратком Радовићем, другим љекарима и осталим медицинским особљем, спасио на стотине живота војницима и цивилима, различитих вјера и нација.

У овој установи, осим војника, лијечили су се становници општина Рогатица. Хан Пијесак, Соколац, Олово, Илијаш, Стари Град, те дијелова општине Горажде, као и пацијенти који су долазили из болница „Жица”, „Јагомир” и „Коран”. Од јуна 1993. до маја 1995. Године, овдје су лијечени и цивили из муслиманске енклаве Жепа. Доктор Лаза је обављао дужност начелника Хируршког одјељења.

У подроманијској Болници Главног штаба Војске Републике Српске дочекао је одлазак у пензију. Није крио задовољство када му је начелник Болнице, његов колега – доктор Томислав Таушан, предао Орден Карађорђеве звезде, којим га је одликовао предсједник Републике Српске др Радован Караџић. Скроман, као и увијек, ни тада није говорио о својим заслугама, већ о хоројству свих радника Болнице , који су у најтежем времену положили испит из хуманости и човјекољубља

- Добри доктор Лаза је неизмјерно волио Романију и Романијце. У селу Балтићи, које се наслања на Соколац, саградио је викендицу, гдје је уживао и миру са својом породицом. Тешко, скоро и немогуће, је описати колико је у себи носио љубави према овим горовитим просторима, према свом послу и Републици Српској - објављено је на сајту општине Соколац.

Романија никада не може заборавити доктора Лазу, чије име и дјело ће се вјечно помињати на овим поносним просторима. Нека му је вјечна слава и хвала, истичу из општине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана