Преминуо најстарији преживјели учесник НОР- а Спасоје Ђенић

Срна
Преминуо најстарији преживјели учесник НОР- а Спасоје Ђенић

ДЕРВЕНТА - Најстарији преживјели учесник Народноослободилачког рата (НОР) Спасоје Ђенић из Дервенте преминуо је у 93. години.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић рекао је Срни да је Ђенић био најстарији учесник НОР-а по евиденцији коју има ова организација, и да је претходних година редовно учествовао у обиљежавању значајних датума из Народноослободилачког рата.

По окончању Другог свјетског рата, десет година касније, добио је Повељу града Београда за допринос и учешће у ослобађању. Према ранијем свједочењу, Ђенић је испричао да је у партизане отишао са 15 година.

"Два пута сам уписан у партизанске књиге, први пут код партизанског обавјештајца на гробљу у Мишковцима, а касније у Бијељини у вријеме ратних дана.

Приступање партизанима се углавном одвијало ноћу, да нико не види. Морало се тако. Ако чују непријатељи да добровољно идемо у партизане онда су долазили и убијали наше породице, те одводили у логоре", рекао је Ђенић у свједочењу које је објавио дописник Срне из Дервенте Ненад Симић у књизи "Укоричене године".

Ђенић је навео и да је од Дервенте до Београда ишао пјешке и да је учествовао у борбама за ослобођење града. "На умор се није мислило, а одмарало се гдје се стигло. Хране није било довољно. Из Дервенте смо ишли ка Добоју, затим према Тузли, Бијељини, Зворнику, а ријеку Дрину смо прелазили чамцем", навео је Ђенић. Вријеме сахране биће накнадно одређено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана