Преминуо академик Раде Михаљчић

Срна
Преминуо академик Раде Михаљчић

БАНЈАЛУКА - Угледни српски историчар, професор емеритус Универзитета у Бањалуци и редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске Раде Михаљчић преминуо је данас у Београду у 83. години, саопштено је Универзитета у Бањалуци.

Михаљчић је рођен 21. јануара 1937. године Средњој Јурковици, код Градишке. Као дјечак одведен је у јасеновачки систем логора, у којем је изгубио родитеље и најближе сроднике.

Основну школу похађао је у Сиску и Котор Варошу, а гимназију у Бањалуци. Дипломирао је историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду 1960. године, а затим на истом факултету магистрирао 1965. године, те докторирао 1971. године.

Током 1966. и 1967. године провео је три мјесеца у Француској, на специјализацији код чувеног историчара Жоржа Дибија, и седам мјесеци у Грчкој.

На Филозофском факултету Универзитета у Београду прошао је кроз сва звања, од асистента до редовног професора, у звање редовног професора је изабран 1984. године.

Био је и редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци, а 2009. године Универзитет у Бањалуци му је додијелио звање професор емеритус.

За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске изабран је 21. јуна 2004, године а за редовног 5. септембра 2008. године.

Михаљчић је аутор многих дјела, а најзначајнија су: “Крај српског царства”, “Лазар Хребељановић-историја, култ, предање”, “Јунаци косовске легенде”, “Српска прошлост и народно сећање”, “Изворна вредност старе српске грађе”, “Владарске титуле обласних господара” и “Закони у старим српским исправама: правни прописи, преводи, уводни текстови и објашњења”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана