Премијера документарно-играног филма "Учитељ у ланцима": Свједочанство о животу Вељка Чубриловића

Срна
Премијера документарно-играног филма "Учитељ у ланцима": Свједочанство о животу Вељка Чубриловића

ГРАДИШКА - На љетној позорници Завичајног музеја у Градишци премијерно је приказан документарно-играни филм "Учитељ у ланцима", аутора Милана Пилиповића, који говори о лику и дјелу учесника Сарајевског атентата Вељка Чубриловића и његовој породици.

Филм је снимљен у продукцији Завичајног музеја и уз подршку Градске управе, а дио је пројекта у оквиру којег је у Градишци изграђен Трг Чубриловића.

Пилиповић је истакао да је филм сниман двије године, те да је екипа прешла много километара како би сакупили све историјске податке и разговарала са познаваоцима времена пред Први свјетски рат, у којем се Вељко Чубриловић уписао у историју.

- Дошли смо до важних докумената који до сада нису ни објављени. Разговарали смо са потомцима Вељка Чубриловића и покушали да у филму објаснимо ко је он био и каква је била његова историјска улога - рекао је Пилиповић новинарима након синоћње пројекције.

Он је додао да је лик Вељка Чубриловића фасцинирао све чланове филмске екипе, те да вјерује да ће такав осјећај имати и гледаоци.

- Већина људи још није свјесна значаја овог човјека за демократизацију и ослобођење наших крајева, а прошло је више од стотину година чекања да се прича о Вељку Чубриловићу на прави начин афирмише у његовом родном граду - рекао је Пилиповић.

Сценариста документарног дијела филма, кустос-историчар Завичајног музеја Бојан Вујчић рекао је да филм обухвата период од рођења Чубриловића, његовог похађања основне школе у Градишци, Гимназије у Новом Саду и Више учитељске школе у Сомбору.

Вујчић додаје да су даље ишли стопама Вељка Чубриловића, од његовог првог учитељског посла у Тузли и школе у Прибоју на Мајевици, гдје је оставио велики траг и гдје је ухапшен на Ивањдан 1914. године, па све до смртне казне за саучесништво у убиству Франца Фердинанда у Сарајеву.

Сценариста играног дијела филма, директор и глумац Градског позоришта Градишка Драшко Видовић рекао је да је било лако радити са добром екипом, те изразио наду да је ово почетак успјешне "филмске приче" у Градишци.

Осим Драшка Видовића, у филму глуме Златан Видовић који игра Вељка Чубриловића, те Миљка Брђанин, Адмир Мешић, Ђорђе Јанковић и други.

Филм "Учитељ у ланцима" биће приказан на РТРС-у, а наредне седмице и у Дому културе у Новом Граду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана