Премија пуни амбаре житом

Анита Јанковић Речевић
Премија пуни амбаре житом

БАЊАЛУКА - Исплата увећаних подстицаја за пшеницу вјетар је у леђа домаћим произвођачима жита, који ће захваљујући том новцу на вријеме обавити све потребне радове у пољу, што ће им осигурати пуне амбаре.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС на рачуне произвођача пшенице посредством Агенције за аграрна плаћања Српске исплатило је ове седмице 6,9 милиона КМ као вид подршке за производњу у овој години. Од тог износа 5,2 милиона марака односи се на редовну подршку из аграрног буџета у износу од 300 КМ по хектару, док је 1,69 милиона исплаћено из средстава Компензационог фонда РС, односно 100 КМ по хектару.  

- Премија за пшеницу ове године повећана је са 300 на 400 КМ по хектару, у склопу више мјера помоћи Владе Српске пољопривредним произвођачима - навели су из ресорног министарства.

Произвођач Љубиша Радивојац из села Трошељи код Градишке под пшеницом има засијано око 50 хектара, а повећање подстицаја за 100 КМ по хектару, према његовим ријечима, помоћ је какву су прижељкивали.   

- Повећање подстицаја у овом моменту је огромна ствар јер су цијене минералних ђубрива увећане и до пет пута у односу на прошлу годину. Проста рачуница каже да за тих 400 КМ које смо добили можемо набавити 20 килограма урее по дунуму, што је за другу прихрану усјева сасвим довољно. Озбиљна су то средства - каже Радивојац.

Наводи да су усјеви тренутно у одличном стању, те да очекују у просјеку приносе од 7,5 тона по хектару.

- На тржишту сада има довољно ђубрива, иако је једно вријеме била несташица. Успјели смо набавити све потребне количине за ову сезону, од које очекујемо да буде веома повољна за нас - додао је овај ратар из Лијевча поља.   

И Жељко Грумић из дервентског пољопривредног предузећа “Еко Босанска Посавина” каже да је новац стигао у прави час, будући да ће ускоро жетва. 

- Када подстицаје добијемо у току производног процеса, то је за нас више него одлично. Са сјетвом и прихраном смо завршили, тако да ћемо највећи дио средства које смо добили потрошити на гориво које нам је неопходно за жетву, а чије цијене из дана у дан скачу - истакао је Грумић.

Додао је да им главобољу тренутно задаје суша.

- Усјеви су тренутно у одличном стању, пшеница је у фази цвјетања, ускоро ће се формирати зрно, те јој стога треба доста влаге, па нам је киша пријеко потребна - нагласио је Грумић.  

Подршка свињарима

У Министарству пољопривреде истичу да су посредством Агенције за аграрна плаћања РС исплатили 1.395.950 КМ за подршку узгајивачима свиња.

- Средства су одобрена из Компензационог фонда РС и представљају вид подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона - навели су из ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана