Прекомјерни увоз ремети пољопривредну производњу

Срна
Прекомјерни увоз ремети пољопривредну производњу

ШАМАЦ - Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић упозорио је да фармери не могу опстати у отежаним тржишним условима када су изразито високе цијене житарица и евидентан прекомјеран увоз меса.

 “Нас мучи прекомјерни увоз. То је горући проблем. Примјетно је поскупљење меса у месарама и тржним центрима, али то не прати и повећање цијена живе мјере. Тако да је поново увоз онај који ремети пољопривредну производњу у оваквим отежаним условима”, навео је Маринковић.

Он каже Срни да узгајивачи не могу бити оптимистични за наредни период уз изразито високу цијену сојине сачме као основе за припремање сточне хране.

Маринковић каже да пољопривредни произвођачи апелују на надлежне да заштите домаћу производњу и траже да се тај проблем коначно стави на листу приоритета и ријеши.

Он напомиње да поједине државе у ЕУ и у окружењу већ реализују планове помоћи пољопривредним произвођачима, јер су потпуно свјесни енергетске кризе у свијету која је у директној вези са поскупљењем минералног ђубрива.

“Видјели смо да водећи произвођачи минералних ђубрива не могу доћи ни до сировина. С обзиром на високу цијену гаса који учествује у тој производњи, можемо очекивати да у овој години неће бити појефтињења минералних ђубрива”, рекао је он.

Маринковић сматра да државе морају да нађу механизме да субвенционишу компоненте које су неопходне за правилну сјетву и за обезбјеђење профита за пољопривредне произвођаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана