Преко огласа у РС шрате прељубнике и нуде раме за плакање

Цвија Мркоњић
Преко огласа у РС шрате прељубнике и нуде раме за плакање

Бањалука - Шпијунажа и праћење вољених особа, сакупљање пријатеља на "Фејсбуку" и претплатника на "Јутјубу", слушање проблема, испробавање робе прије куповине уз накнаду само су дио необичних понуда које се свакодневно могу пронаћи у огласима.

Бројни појединци баве се шпијунажом и откривањем прељуба те тврде да ће свако ко вара бити ухваћен на дјелу уз видео-снимке високе резолуције као приложен доказ.

- Ако вам је комшија коме смета пливање ваших рибица у акваријуму мучки убио љубимца ту сам да га доведем пред лице правде. Услуге извршавам врхунски, а плаћање је могуће у свим валутама и на рате - објашњава један од "детектива".

Развој модерних технологија и експанзија друштвених мрежа су, чини се, проузроковали и појаву широког спектра нових услуга, па тако један оглашивач нуди прикупљање лајкова, пратилаца и пријатеља на "Фејсбуку", "Твитеру" и "Јутјубу".

- Данас је тешко наћи некога да се са њим испричамо и подијелимо проблеме зато уз новчану надокнаду нудим да ми се обратите како бих саслушала кукање, приче о томе како живот нема смисла, како вам од руке не иду ни љубав, ни коцка, ни посао - стоји у једном од огласа гдје је назначено и да се могу добити савјети без гаранције о њиховој корисности.

Да ово нису једини необични огласи свједочи и понуда још једног досјетљивог оглашивача који је спреман да за 15 КМ умјесто купца провјери робу прије куповине.

Огласи за прорицање будућности, "гледање" у длан, карте, пасуљ или у шољу нису ријеткост, а једна госпођа из Посавине тврди да успјешно отклања страхове "салијевањем страве". Према њеним ријечима, традиција ове врсте народне медицине сеже више од 125 година у прошлост, док цијена за овај третман иде по договору.

- Све што кажем мало је, све што урадим пуно је - поручује ова старија госпођа.

У рубрикама намијењеним за продају антиквитета се могу наћи и сабље, чакије, ћилими, али међу њима залутају и кристално камење или корпе од шишарки.

- Продајем лук и стријелу за 40 марака који могу послужити као лијеп украс - наводи продавац из Бијељине.

У понуди се могу пронаћи и старе улазнице са разних догађаја за које купци морају издвојити најмање три марке, колико коштају и дневне дозволе за риболовце из Југославије из 1970. године.

Старе новине које су забиљежиле значајне догађаје међу којима и дан Титове смрти коштају 35 КМ, а ђачка књижица из 1980. године осам марака. Један од оглашивача нудио је и шарену кобилу, стару шест година по, како каже, повољној цијени.

Без замјене!

Бројни оглашивачи не желе замјену за предмете које продају, а ову опцију изабрао је и Модричанин који путем огласа тражи финансијску помоћ.

Нису ријетки ни они који овим путем траже хитне позајмице у износима од неколико хиљада марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана