Преглед свињског меса обавезан

Анита Јанковић-Речевић
Преглед свињског меса обавезан

Бањалука - Приликом прегледа меса домаће свиње у Бањалуци је прије неколико дана откривена трихинела, а с обзиром на то да ускоро почиње сезона традиционалног свињокоља, стручњаци апелују на грађане да прије конзумације месо обавезно донесу на анализу.

Да је месо заражено паразитом утврдила је Ветеринарска станица Бањалука, а директор те амбуланте Ратко Мијатовић је казао да је у питању била свиња од око 100 килограма, коју је за сопствене потребе узгајало једно домаћинство из Мајдана код Бањалуке.

- Поступком анализе утврђено је да је месо заражено. Одмах смо обавијестили инспекцију, месо је спаљено и обављена је дезинфекција да не би дошло до ширења болести - рекао је Мијатовић.

Према његовим ријечима, нико од чланова породице није конзумирао заражено месо, наводећи да је најновији случај доказ да сваке године постоји ризик од ове паразитозе, јер се болест јавља у континуитету.

- Сваке године имамо случајеве трихинелозе и због тога је важно да месо након клања свиња буде донесено на преглед. Људи тога морају бити свјесни, посебно јер је пред нама сезона свињокоља - рекао је Мијатовић.

Да треба бити опрезан кажу и у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, наводећи да је ове године на подручју Српске трихинела откривена у 14 случајева, а лани чак 23 пута.

- Код дивљих свиња је ове године било 12 позитивних узорака, док су два случаја забиљежена и код домаћих свиња. Лани је болест откривена код 22 дивље свиње и једног медвједа - истакли су у Министарству пољопривреде.

Навели су да се трихинелоза код људи и животиња јавља на цијелом простору РС, са мањим и већим осцилацијама, већ неколико деценија.

- Она је послије салмонелозе и бруцелозе најзначајнија зооноза на овим просторима и први пут је код нас дијагностикована 1965. године. Од тада је забиљежен константан раст броја случајева трихинелозе код људи. То је нарочито било изражено након посљедњег рата, када је евидентиран велики број епидемија са пет смртних случајева - навели су у Министарству пољопривреде и апеловали на грађене да обавезно доносе месо на преглед.

У Ветеринарском институту РС “Др Васо Бутозан” истичу да не постоји начин да се претпостави да ли је нека животиња трихинелозна те да је метод вјештачке дигестије једини којим се то засигурно може утврдити.

- На овом подручју најчешћи резервоари трихинелозе су дивље свиње, лисице, јазавци, ситни глодари. Ризик од оболијевања код људи је веома изражен, поготово када се за припрему кобасица без термичке обраде у месне смјесе додаје месо дивљих животиња које није прегледано - казали су у Ветеринарском институту и додали да и месо коња и јеленске дивљачи може бити трихинелозно, те да је и за те категорије обавезан преглед.

Лијечење

Трихинелоза код људи најчешће се јавља када конзумирају сирово или недовољно термички обрађено заражено месо.

- У великим комадима паразит не може да буде уништен у дубини, јер топлота није довољно јака. У сушеном месу или кобасицама ларве трихинеле се дуго задржавају. Болест се у почетној фази лијечи антихелминтицима, међутим након преласка у мишићну фазу потребна је и агресивнија терапија. Поремећај срчаног ритма и престанак рада срца јавља се код компликација болести - казали су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана