Предвиђено рушење 80 објеката на дијелу трасе ауто-пута кроз Приједор

Срна
Предвиђено рушење 80 објеката на дијелу трасе ауто-пута кроз Приједор

БАЊАЛУКА - Најновији приједлог плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор, по скраћеном поступку, предвиђа рушење 80 објеката на подручју Приједора, од којих је око 30 одсто стамбених, а 70 одсто су помоћни, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

 “Од укупно 80 објекта предвиђених за рушење на дијелу трасе ауто-пута која пролази кроз град Приједор, на подручју Козарца налази се 17 објеката-четири куће, 12 помоћних објеката и један објекат у рушевном станју”, појашнјено је у саопштенју.

Из Министарства су додали да је предвиђено и рушенје 157 објеката на подручју града Бањалука, од чега су 40 одсто стамбени, а 60 одсто помоћни објекти.

Генерални пројекат изградње ауто-пута Бањалука-Приједор, на основу којег је потписана концесија, радио је ЦИП Београд, наведено је у саопштењу, те се додаје да је првобитни пројекат предвиђао око 880 објеката за рушенје дуж цијеле трасе ауто-пута.

Министарство је као носилац припреме Плана парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор по скраћеном поступку, заједно са носиоцем израде наведрног акта - Институтом за грађевинарство “ИГ” Бањалука, који је овлашћен за израду докумената просторног уређенја, извршило законске обавезе и омогућило учешће јавности у изради наведеног простоно-планског документа.

“Нацрт документа био је изложен на јавни увид од 20. фебруара до 5. марта 2020. године у просторијама градова Приједор и Бањалука, као и у просторијама Народне скупштине Републике Српске, а био је доступан и на веб порталу Министарства, о чему су и стручна и најшира јавност благовремено обавијештени. За вријеме трајанја јавног увида одржане су јавне презентације у просторијама наведених јединица локалне самоуправе”, наводи се у саопштенју.

Тим Нацртом плана парцелације, како се истиче, сманјен је број објеката за рушенје дуж цијеле трасе, а било је предвиђено рушење 109 објеката на подручју града Приједор и 245 на подручју Банјалуке.

У току јавног увида пристигао је знатан број примједаба и сугестија на Нацрт документа који се односио на територију оба града.

“Носилац израде је стручном анализом утврдио оправданост већег броја пристиглих примједби, што је условило потребу измјене планског рјешења из Нацрта документа. Измјена планског рјешенја којим се отклањају примједбе је укључивала значајније измјене планског рјешења, те је сходно томе, утврђена законска обавеза поновног јавног увида прописана чланом 49. Закона о уређенју простора и грађенју”, наводи се у саопштенју.

Носилац израде, појашњавају у саопштењу, израдио је и доставио носиоцу припреме нови, кориговани Нацрт плана у октобру 2020. године, те је стављен на поновљени јавни увид од 16. новембра до 30. новембра 2020. године у просторијама градова Приједор и БањалЛука и Народне скупштине Републике Српске, о чему је јавност, такође, обавијештена. У току трајања јавног увида извршено је и његово јавно излагање.

“Након завршетка поновљеног јавног увида, носилац израде Плана је сагледао и заузео став према новим достављеним приједлозима, примједбама и мишљењима, те на основу тога припремио Приједлог плана парцелације за ауто-пут Бањалука – Приједор по скраћеном поступку и доставио га носиоцу израде у децембру 2020. године”, наглашава се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана