Представљено друго допуњено издање књиге “Дневник ратног хирурга”

Срна
Представљено друго допуњено издање књиге “Дневник ратног хирурга”

РУДО - Друго допуњено издање књиге “Дневник ратног хирурга” доктора Миодрага Лазића, коју је постхумно објавила Новинска агенција Републике Српске - СРНА, представљено је вечерас у Рудом, у оквиру манифестације “Видаковићеви дани културе”.

Уредник другог издања Бранислав Илић рекао је да је књига “Дневник ратног хирурга” својеврстан споменик човјеку и споменик на праву епопеју српског народа који се окружен вишеструким непријатељем успио одбранити.

“Ова књига је учинила нешто што је био дуг, а то је да прослави љекаре и медицинско особље”, навео је Илић.

Он је истакао да је ово једна од 26 књига Новинске агенције Републике Српске из ратног опуса.

“За све ове књиге је значајно да говоре о минулом ратном сукобу, да су настајале у рату и објављиване у рату или непосредно послије рата”, истакао је Илић.

Према његовим ријечима, ова књига је једна од најупечатљивијих, а да непосреднијег свједочења од овога у “Дневнику ратног хирурга” тешко да је било.

Корецензент издања Зоран Жужа рекао је да је био пријатељ доктора Лазића, његов пацијент и да му је он спасио живот.

“Ово је један сјајан издавачки подухват Српске новинске агенције, споменик једном човјеку, једном јунаку, јер свако вријеме има своје јунаке, а доктор Лазић је био херој и јунак и неко ко је остао у срцима свих грађана Источног Сарајева, Републике Српске и Србије”, истакао је Жужа.

Он је навео да је прерана смрт Лазића све погодила, а ова књига је свједочанство о херојству, јунаштву, ратним болницама, људима који су на првим линијама фронта спасавали животе и без којих данас не би било Источног Сарајева и Републике Српске.

“Српска новинска агенција је овом књигом од заборава сачувала једно вријеме, једног човјека, једног јунака, једног хероја. Дневник је писан језиком који је хирушки прецизан о времену настанка источног дијела Републике Српске”, нагласио је Жужа.

Доктор Миодраг Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, као хирург је учествовао у пробоју коридора 1992. године, био је добровољац у ратној болници “Коран” на Палама и један од оснивача болнице “Жица” у Блажују, на првој линији фронта у Сарајеву.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана