Представљена монографија “Вјерски објекти националних мањина у БиХ”

Срна
Представљена монографија “Вјерски објекти националних мањина у БиХ”

БАЊАЛУКА - Монографија “Вјерски објекти националних мањина у БиХ” има вишеструки значај јер ће спријечити да буду заборављени објекти који су оштећени у протеклом периоду и који су заборављени, рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Гајанин је навео да су то, прије свега, бројни објекти Јеврејске заједнице који су постојали у БиХ.

“Наши аутори су забиљежили све локалитете на којима су постојали вјерски објекти, који су тренутно у рушевном стању и на неки начин су заборављени. Надам се да ће ова монографија подстаћи друштвену заједницу Републике Српске и Федерације БиХ да уложе максималан напор да оживе те вјерске објекте”, рекао је Гајанин.

Он је додао да су аутори монографије професори бањалучког универзитета који су својим истраживањем забиљежили и све техничке карактеристике објеката који су сачувани и који су данас у употреби.

“Публикација је јединствена и по томе што је текст написан на српском и енглеском језику, док су карактеристике вјерских објеката написане и на језику националне мањине којој ти објекти припадају”, појаснио је Гајанин.

Коаутор монографије Мирослав Малиновић рекао је да је прикупљање података и истраживање трајало више од пет година, те да публикација садржи модусе доласка националних мањина на територију данашање БиХ, као и права националних мањина и статистичке податке.

“Највећи дио публикације посвећен је вјерским објектима националних мањина, како онима који су у употреби и данас, тако и објектима који су срушени, али смо успјели да им уђемо у траг”, навео је Малиновић.

Он је додао да се на крају монографије указује на значај тих објеката и како се они могу искористити у сврху вјерског туризма.

“Има много објеката који су изгубили сврху и за које и не знамо да су некада имали сакрални карактер, а већина их се налази у селима и потпуно су запуштени”, рекао је Малиновић.

Он је напоменуо да је монографија и својеврсна критика друштва, јер показује које богатство представљају ти објекти, а потпуно су неискориштени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана