Представљена књига "Уставноправна одбрана Републике Српске"

Срна
Представљена књига "Уставноправна одбрана Републике Српске"

БИЛЕЋА - Књига "Уставноправна одбрана Републике Српске" аутора Милана Благојевића, која објашњава суштину владања, које аутор назива "охаеризам", као ауторитарног облика владања и тираније, промовисана је синоћ у Билећи.

Књига је збирка 54 новинарске колумне које је Благојевић од 2017. до 2021. године објавио у дневном листу "Глас Српске".

Благојевић је професор уставног и управног права и донедавно је био судија Окружног суда у Бањалуци, а на то мјесто је, како каже, дао оставку због недавно наметнутог закона бившег високог представника Валентина Инцка.

"Књига се бави уставноправном проблематиком везаном за заштиту Републике Српске, почев од правне заштите њених уставних надлежности, њеног имена и других питања која задиру у политикологију, социологију и социјалну психологију, као што је проблематика језика који се жели наметнути у БиХ под називом босански језик", изјавио је Благојевић новинарима, прије прве промоције те књиге, у Билећи.

Он је додао да је о томе писао у једној од колумни "Охаеризам једне језичке политике".

О проблематици из области социјалне психологије, Благојевић је навео да је писао у колумни "Охаеризована страховлада и још страшније ћутање", гдје је, према његовим ријечима, објаснио суштину владања које назива "охаеризам", али и "спремност наших људи на сервилан однос према том систему владања, који је по свим својим карактеристикама тотлитаран и ауторитаран, а изнад свега представља и тиранију, као облик владања".

Благојевић је рекао да је његова оставка на мјесто судије у Окружном суду у Бањалуци због вид његове личне борбе против насиља које представаља наметнути Инцков закон.

"Послије тога насиља и криминала слободно се може рећи да је изгубило смисао бити судија у таквој држави у којој појединац у 21. вијеку може да наметне људима закон", истакао је Благојевић.

Он је указао да се данас живи у доба савремене државе и да у свијету постоје само три апсолутне монархије, и то у исламском свијету - Краљевина Саудијска Арабија и Султанати Брунеји и Оман, који су засновани на шеријатском праву и апсолутној владавини краља, односно султана.

"Само су то земље изузеци, али чак ни у тим апсолутним монархијама не може странац доћи и наметати законе, већ њихов краљ, односно султан", нагласио је Благојевић.

Он је рекао да у свим другим савременим државама законе могу и треба да доносе парламенти држава јер су те државе засноване на демократском политичком систему.

"Ово што је урађено у БиХ је криминал свјетских размјера какав није забиљежен у историји људског рода", нагласио је Благојевић.

Ирена Дунђер, директор Библиотеке "Владимир Гаћиновић" из Билеће, у чијој организацији је одржана промоција те 31. Благојевићеве књиге, истакла је да је Билећи част да угости Благојевића, који се, како је рекла, у цијелој својој каријери, више од 20 година, борио за истину и правду и никада није устукнуо.

"Ријеч је о проницљивом истраживачу који са посебном пажњом истражује, не само феномене из уставног и управног права, већ се посвећује и мултидисциплинарним питањима у којима се преламају знања и схватања из различитих научних дисциплина - политикологије, политичке филозофије, историје, социологије, па чак и међународних односа", рекла је Дунђерова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана