Представљена књига Милана Бована - приход од продаје за обнову Саборног Храма

Срна
Представљена књига Милана Бована - приход од продаје за обнову Саборног Храма

МОСТАР - У препуном Владичанском двору у Мостару вечерас је представљена књига Мостарца са подгоричком адресом Милана Бована “Приче у којима ћеш пронаћи оно што ниси ни знао да си заборавио”, а цјелокупан приход од књиге биће усмјерен у обнову Саборне цркве Свете Тројице у Мостару.

Промоција је одржана у организацији Српског културног и просвјетног друштва /СПКД/ “Просвјета” - Градски одбор Мостар.

Бовану, који за себе каже да није писац, али да цијели свој живот нешто пише, водиља до његове прве књиге је била добро дјело према својој цркви уз коју је растао и сазријевао.

“Пишем цијели свој живот и када сам почео размишљати о књизи одлучио сам да ћу ако то већ радим урадити како ваља и да има сврху да се угради у обнову храма, не само књига већ и ја и сваки читалац”, каже Бован.

Ријеч је о књизи приповиједака у којима су се нашли митови, легенде или пак обични људи Херцеговине, а главни циљ књиге јесте да потакне дјецу да маштају и стварају, али и да сачува од заборава старе приче и легенде херцеговачког краја.

На представљању књиге говорили су предсједница СПКД “Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић, књижевник Веселин Гатало, парох мостарски Радивоје Круљ и пјесникиња из Гацка Драгица Ивановић.

Писац Веселин Гатало каже да књига заслужује свој назив.

“Ово је једна од књига које су морале бити написане. Неко је морао написати, а избор је пао на Милана Бована. Бог има своје путеве и једноставно зна коме ће то повјерити. Милан Бован није професионални писац, а није ни новинар. Бави се нечим пуно поштенијим и зарађује за живот на пуно тежи начин, а књига је дио нас који смо давно изгубили”, рекао је Гатало.

Парох мостарски Радивоје Круљ каже да је приликом почетка обнове Саборне цркве акција названа “Обновимо храм, обновимо Мостар” и да тада нико није знао како је када се људи уграђују у храм, али да ова књига то показује на најбољи начин.

“Кад је отворено срце и добра енергија и љубав за обнову и живот онда све тече својим током. Без оваквих гестова и свих приложника не бисмо могли обнављати. Оваква љубав и енергија не може да пропадне. Овакви гестови ће бити чврст темељ у обнови храма и обнови Мостара”, рекао је Круљ.

Предсједник СПКД “Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да се ради о Мостарцу, младом писцу који доноси једну занимљиву књигу у чије корице су се смјестиле легенде и давно заборављене приче из Херцеговине.

“Посебно је хвале вриједан гест да се Милан одлучио да сва средства од продаје књиге усмјери на обнову Саборне цркве у Мостару, чиме показује љубав своју и свих Мостараца који су расути по свијету да се црква заврши, али и да се и он сви остали узидају у ту цркву”, рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана