Представљена кампања "Јачање медијске писмености код дјеце у РС"

Милијана Латиновић
Представљена кампања "Јачање медијске писмености код дјеце у РС"

БАЊАЛУКА - Кампања "Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској" која има за циљ да код основаца и средњошколаца развије критичко мишљење и селективан приступ информацијама у медијима и на интернету, представљена је данас у Бањалуци.

Кампању која ће бити реализована у идуће три године спроводе Министарство просвјете и културе и Министарство саобраћаја и веза РС, а медијски партнери у пројекту су Дневне новине "Глас Српске" и "Независне новине" који ће помоћи школским новинарским секцијама.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић истакла је да је циљ кампање да дјаца спознају шта значи медијска писменост. 

- Многе информације се пласирају путем интернета што има велики утицај на основце и средњошколце. Кроз одређене радионице спроводићемо кампању да ученици науче да критички разумију информације и направе селекцију. На тај начин могу да заштите себе и да знају шта је циљ пласирања неких информација - рекла је Тривићева.

Помоћница министра саобраћаја Дијана Обрадовић рекла је да је намјера да се кроз овај пројекат код дјеце пробуди спознаја о значају медија.

- Радићемо на едукацији и одговорном понашању на интернету у циљу да научимо ученике да се заштите од негативних информација. Фокус кампање ће бити на ученицима и родитељима - истакла је Обрадовићева.  

У пројекат су укључене многе школе, а једна од њих је и Основна школа "Петар Кочић" из Приједора. 

- Ђаци који похађају новинарску секцију уче како настаје вијест и како се она пласира у јавност. Ово је прилика да се то знање надограђује и да ученици науче како да препознају истините вијести те да поставе границе у конзумирању садржаја са интернета – нагласила је директорица те школе Горана Босанчић.

Истраживање о медијској писмености у Српској, у оквиру своје докторске дисертације спровела је професорица са Факултетета политичких наука у Бањалуци Драгана Трнинић, која је резултате представила на почетку ове кампање.

- Ниво медијске писмености у Српској је на лошем нивоу, посебно у однсоу на друге земље у којима је истраживање такође рађено. Потребно нам је медијско образовање, не само код дјеце већ и код одраслих – истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана