Представљена кампања “Ја гласам за жену”

Срна
Представљена кампања “Ја гласам за жену”

САРАЈЕВО - У Сарајеву је данас представљена кампања “Ја гласам за жену”, која приказује снажне и успјешне жене из БиХ које су направиле позитивне промјене у својим локалним заједницама, а циљ прича је мотивација бирача да изгласају више жена у законодавна тијела у БиХ.

Кампању “Ја гласам за жену” подржала је Влада Велике Британије, Швајцарске и Холандије, а спроводи је Вестминстер фондација за демократију у партнерству са Центром за едукацију и истраживање “Нахла”.

Иницијатори ове идеје, најављујући почетак кампање, позивају организације цивилног друштва, институције, политичке странке, медије, представнике међународне заједнице, те све појединце широм земље да се укључе у кампању и допринесу напретку друштва БиХ.

Британски амбасадор у БиХ Метју Филд истакао је да су то приче о храбрости жена и њиховим достигнућима која су обликовала појединце и заједнице.

“То су примјери борбе за права, превазилажење препрека и испуњења снова путем образовања и у подручјима која се сматрају резервисаним за мушкарце. Повећање броја жена које значајно учествују у политици не може чекати да се искоријени корупција или опорави економија. Кључно је остварити те циљеве. Сјетите се ових сјајних жена када будете гласали, нека вам оне буду инспирација”, поручио је Филд.

У БиХ је само 6,8 одсто жена кандидата које се 15. новембра утркују за начелнике општина, наведено је у саопштењу Вестминстер фондације за демократију у БиХ.

Директор за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ Барбара Детвилер Шојер сматра да друштво може напредовати само ако су жене и мушкарци једнако заступљени у политичком животу.

Замјеник холандског амбасадора у БиХ Мине Нор истакла да ће већа видљивост и активно учествовање жена у јавном и политичком животу бити од користи грађанима.

“Жене су често оне које раде на инклузији и подстичу сарадњу, те су способне превладати етничке, вјерске и друге подјеле, имајући на уму добробит друштва и заједнице”, сматра Нор.

Извршни директор Вестминстер фондације за демократију у БиХ Нермина Володер истакла је да жене чине половину становништва у БиХ и заслужују да буду заступљене у власти у једнаком проценту.

“Потребан је већи број жена у политици, на одговорним функцијама како би се глас жена чуо на мјестима гдје се доносе важне одлуке”, додала је Володерова.

Предсједник Центра за едукацију и истраживање “Нахла” Сехија Дедовић истакла је да је ово кампања за једнаке шансе, те за враћање повјерења жени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана