Предсједник приједорског ГО СНСД-а Саша Бурсаћ: Скупштинска већина формирана на бази квалитетног споразума

Срна
Предсједник приједорског ГО СНСД-а Саша Бурсаћ: Скупштинска већина формирана на бази квалитетног споразума

ПРИЈЕДОР- Предсједник приједорског Градског одбора СНСД-а Саша Бурсаћ изјавио је да је локална власт у Приједору формирана на бази квалитетног коалиционог споразума, којим су задовољни сви коалициони партнери.

"Скупштинску већину са 20 од укупно 31 одборника саставили смо веома лако. Нисмо је скупљали с конца и конопца", рекао је Бурсаћ за Срну поводом формирања скупштинске већине у којој су СНСД са осам мандата, Покрет за Приједор /ДФ и ПДА/, Уједињена Српска, СПС, СП и ПДП са по два мандата, један независни кандидат и један кандидат са листе националних мањина, који је члан СНСД-а.

Он каже да су у опозицији ДНС са шест, СДС са три и СДА са два одборника, али и истиче да су представници СНСД-а раније и са њима разговарали.

"Разговарали смо и са те три странке, такође. Ја сам обавио разговор са ДНС-ом, а градоначелник /Далибор Павловић/ са СДС-ом и СДА. Није било ријечи о томе да и они уђу у власт, него смо то учинили да бисмо испоштовали основну парламентарну културу", рекао је Бурсаћ.

Према његовим ријечима, у складу са бројем гласова на локалним изборима СНСД-у је припало 45 одсто позиција, а осталим коалиционим партнерима 55 одсто.

"Нико ту нема разлога за незадовољство, нити ко има повода да неком нешто отима. Ми ћемо подржати и уважити све коалиционе партнере и нећемо их се одрећи, а, сигуран сам, ни они нас. Тачно је да резултат за градоначелника није донио само СНСД. Када се анализирају резултати, види се да су нас људи поштовали. Нису могли у 100 одсто случајева, али јесу у 80 одсто. На то смо и рачунали и тиме смо сасвим задовољни", појаснио је Бурсаћ.

Он је нагласио да ће инсистирати на томе да се и јавни и реални сектор ослободе терета партократије који је, према његовом мишљењу, претходну власт коштао избора, па је ДНС готово преполовио број гласова у односу на локалне изборе 2016. године.

Бурсаћ је рекао да ће се једнако залагати и за принцип смјењивости власти.

"На руководним позицијама морају бити квалитетни људи и зато нико у почетку неће имати пуни мандат, него вршиоци дужности на до 90 дана, по потреби и више таквих у низу. Три мјесеца није мало времена да се види шта ко може и зна, да ли има енергије, снаге и знања да нешто води и да ли се сналази или се не сналази. Нема времена за губљење. Ко се не снађе, онај ко га је предложио, нека предложи друго име и иде се даље", нагласио је Бурсаћ.

Он сматра да ниједан запослени у јавном сектору не треба ни да зна из које је политичке партије његов руководилац, него само треба да ради свој посао и да заради своју плату, нити запослени који јесу чланови владајућих странака смију због тога бити привилеговани.

"Нећу презати од смјена ма ко био, било да долази из моје, из било које друге партије или из ниједне. Ако не буде добро радио, тачно ће се рећи шта то није добро радио и због чега се смјењује, а сви ће бити смијењени који не раде добро. Тражићемо не само политичку, него и одговорност пред судском и законодавном влашћу", истакао је Бурсаћ.

Он је најавио да ће, с обзиром на учешће у власти и кроз функцију градоначелника и кроз највећи одборнички клуб, СНСД диктирати развој града у наредне четири године и да ће отворити "неколико тешких питања која су гурана под тепих и која су била табу тема".

"Болница је стар објекат који одавно треба реконструкцију, о рибњаку Саничани се ништа не зна и то огромно, широко подручје препуштено је стихији, Месна индустрија жИмпрож је обавијена велом тајне, а тај прерађивачки капацитет је неопходан овом граду", рекао је Бурсаћ.

Говорећи о проблемима који ће се приоритетно рјешавати, Бурсаћ истиче да "Топлана" из градског буџета тражи 1.750.000 КМ годишње, чиме се дискриминишу сви који нису у систему централног гријања, а енергент набавља по знатно вишим цијенама него, напримјер, Градишка или Бањалука, а рудник не би требало да руду из Љубије превози друмским саобраћајем.

Бурсаћ каже да је планирано и да у овом мандатном периоду буду асфалтирани сви локални путеви, те да се на то једном стави тачка како људи више нико не би могао уцјењивати асфалтом.

Он је навео да је план и да се заврши осамдесетих година прошлог вијека започета заобилазница која ће спајати Сански Мост и Бањалуку мимо проласка кроз градску зону Приједора.

"Исто као ни у јавном сектору, ни у привреди пословање неће бити условљено нити зависно од политичке припадности или неприпадности. Граду недостаје сарадња са привредом и многи кажу да нису успијевали ни да разговарају са локалном влашћу. И ја сам /као директор Шумског газдинства Приједор/ један од таквих. То ћемо дефинитвно мијењати", поручио је Бурсаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана