Предавањем у Бањалуци окончан пројекат "Српски идентитет у БиХ": Библиотека у Ливну биће чувар језика и писма

М. Л. 
Библиотека у Ливну биће чувар језика и писма
Foto: ГС | Библиотека у Ливну биће чувар језика и писма

БАЊАЛУКА - Кроз пројекат "Српски идентитет у БиХ" показали смо и Србима у ФБиХ да нису сами, а из разговора на предавањима родила се идеја да при парохијском дому у Ливну оснујемо библиотеку и тако дамо допринос очувању језика, писма и културе српског народа.

Поручено је то данас на завршном предавању у оквиру пројекта које је одржано у читаоници Филозофског факултета у Бањалуци.

Професор Боривоје Милошевић рекао је да у парохијском дому у Ливну постоји веома скромна библиотека. 

- Филозофски факултет у Бањалуци, Народна и универзитетска библиотека РС и Архив РС издвојиће одређен број књига које ћемо одвести у Ливно. Људи који тамо живе, односно њихова дјеца немају у школама нациналну групу предмета нити уче ћирилицу и на овај начин желимо да дамо допринос да и Срби из Ливна имају на располагању богат књижни фонд. Вјерујем да ћемо у новембру то успјети да завршимо - поручио је Милошевић. 

Осим у Ливну, предавања су одржана и у Гламочу, Дрвару, Босанском Петровцу, Требињу, Гацку и Теслићу, а руководилац пројекта професор Бошко Бранковић истакао је да је пројекат указао на потребу континуираног рада на терену кроз рпедавања која би била интересантна грађанима.

- Надам се да ће институције препознати значај овог и сличних пројеката и подржати њихову реализацију широм РС и ФБиХ - поручио је Бранковић.

Доцент др Сњежана Кевић Зрнић говорила је о "Српском идентитету и породичном васпитању" упозоривши да дефинитивно постоји криза српске породице у којој родитељи имају своје каријере а дјеца формирају идентитет без утицаја важне одрасле особе која им је блиска, што раније није био случај. 

На тему "Српски идентитет и искуства колонијализма" говорио је др Драган Драгомировић. Рецензент пројекта професор Славиша Јењић истакао да је идеја да све оно о чему су причали током предавања сумирају у зборник који би био доступан јавности. 

Иако је пројекат у финансијском смислу био веома скроман, предавачи су сагласни да је имао велику медијску пажњу, на чему су посебно захвалили Дневном листу "Глас Српске" који је испратио свако предавање. 

Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана