Предаја докумената за упис у први разред средњих школа почиње 10. јуна

М. Л.
Предаја докумената за упис у први разред средњих школа почиње 10. јуна

Бањалука - Први рок за упис у средње школе широм Републике Српске почиње 10. јуна, а мјеста има за 10.550 свршених основаца.

У конкурсу за упис у први разред средњих школа РС у школској 2019/2020. години који је објављен у петак, наведено је да ће први уписни рок трајати све до 21. јуна, а шансу да упишу жељено занимање свршени основци имаће и у јулском року који траје од 1. до 12. јула.

Будућим средњошколцима на располагању је 16 струка, а највише мјеста, 2.061 планирано је у гимназијама, потом 1.683 на машинству и обради метала и 1.445 на економији, праву и трговини.

У идућој школској години није предвиђен упис на смјер геологија, рударство и металургија, а најмањи број ученика, према плану уписа требало би да сједне у клупе на Богословији. 

Ученици који се уписују потребно је да доставе пријаву за упис, оригинално свједочанство о завршеној основној школи, извод из матичне књиге рођених, диплому “Вук Стефановић Караџић” уколико је имају, као и дипломе за освојено прво, друго или треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења.

- Пријем докумената за упис у средње четворогодишње школе за ученике који имају 60 и више бодова почиње 10. јуна, док за ђаке који имају мање бодова, а уписују четворогодишње и трогодишње школе, пријем докумената почиње 17. јуна - наведено је у конкурсу.

Наведено је да се редослијед кандидата утврђује према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха из пет предмета значајних за смјер гимназије и умјетничке школе, те резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана