Пред привредом и јавним сектором шест нових рунди

Милијана Латиновић
Пред привредом и јавним сектором шест нових рунди

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској до сада су захваљујући мултилатералним компензацијама “пребили” 780,2 милиона марака обавеза и потраживања чиме је значајно смањена неликвидност и повећана лакоћа наплате дугова, а у овој години пред њима је шест нових шанси.

Истакли су то за “Глас Српске” у Бањалучкој берзи наводећи да је од прве компензације која је одржана 2015. године, до данас компензовано око 7,8 одсто бруто домаћег производа, што је веома значајан износ.

- Влада Српске је донијела одлуку о организовању мултилатералних компензација у овој години. Компензације ће бити организоване шест пута током године и то у фебруару, априлу, јуну, августу, октобру и децембру - навели су у Бањалучкој берзи.

Додали су да просјечно 751 учесник компензује обавезе и потраживања по компензацији, те да се у просјеку по једној компензацији пријави 835 милиона дугова.

- Покретање мултилатералних компензација се показало више него оправданим. Износ компензованих обавеза као и број учесника који редовно пријављују обавезе те учесници који подразумијевају одржавање наредних компензација то најбоље потврђује. Привреда више не пита да ли ће бити нових компензација већ када ће бити нова компензација - истакли су у берзи.

Нагласили су да има доста простора за унапређење овог система, те да се то прије свега односи на потребу да сви учесници у складу са законом пријављују своје дугове. У Бањалучкој берзи истичу да је примјетан раст броја привредних субјеката из ФБиХ који добровољно учествују у компензацијама.

- Ово намеће потребу да се у систем компензација уведе и Управа за индиректно опорезивање БиХ која би компензације могла да користи за наплату индиректних пореза и истовремено за поврат индиректних пореза пореским обвезницима. Све ове мјере би могле да мултиплицирају износе компензација. Законска основа постоји, систем функционише тако да је за примјену ових мјера потребна само добра воља и жеља да се наплате потраживања - истакли су у Бањалучкој берзи.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истиче да је комора била иницијатор доношења закона о мултилатералним компензацијама, те да су увијек истицали да је потребно више сесија на годишњем нивоу.

- Најбољи резултат постигли смо у прва два циклуса мултилатералних компензација, док су касније ти износи били на нижем нивоу тако да је потребно поново подићи свијест привредника и јавног сектора о значају компензација - рекао је Рачић и додао да је у Српској регистровано око 10.500 привредних друштава. Нагласио је да је добро што се укључују привредници из ФБиХ, те да се и комора залаже за укључивање УИО БиХ у овај процес. Према подацима Бањалучке берзе прва овогодишња компензација заказана је за 18. фебруар.

 

Едукација

У Бањалучкој берзи кажу да је потребно извршити поновну едукацију учесника мултилатералних компензација како би пријављивали своје обавезе, те више користили могућност наплате потраживања.

- Учесницима треба појаснити да уколико немају дугова могу пријавити будуће обавезе, односно авансна плаћања према повјериоцима или пријавити авансе пореза и доприноса како би наплатили своја потраживања - појаснили су у берзи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана