Правосуђе на поштеди, радници горе на послу

А. Јанковић, Н. Томашевић
Правосуђе на поштеди, радници горе на послу

Бањалука - Запослени у бањалучким судовима и тужилаштву напустили су јуче канцеларије прије краја радног времена, а њихови шефови су ту одлуку донијели због тропске врућине.

Док су судије, тужиоци и службеници напуштали радна мјеста, у другом дијелу града затекли смо десетак грађевинаца како посљедњим атомима снаге ревносно обављају своје послове.

Како сазнајемо, радницима Основног и Окружног суда у Бањалуци због врућине је одобрено да посао напусте око 14 часова, док су запослени у Окружном тужилаштву радили још пола сата мање. Одлуку о скраћењу радног времена донијели су шефови ових институција како би заштитили раднике од великих врућина упркос томе што су многи од њих сједили у климатизованим канцеларијама.

Саговорник "Гласа Српске" из Основног суда Бањалука казао је да су око поднева добили обавјештење да је радно вријеме због врућине скраћено. Слично обавјештење обрадовало је и запослене у Окружном тужилаштву.

Док су запослени у правосуђу, међу којима многи зарађују неколико просјечних плата, одлазили на поштеду, у насељу Старчевица затекли смо грађевинце на отвореном које су сати дијелили до одласка кући. О скраћењу радног времена нису ни размишљали иако су због врелине на измаку снаге.

На плус 40 зидали су зграду. Испод усијаних шљемова вири мокра коса, а зној се слијева низ чело. Пешкири и канте и флаше са водом су им, кажу, главни савезници на ужареном бетону.

- До 12 сати некако гурамо, али послијеподне кад сунце уцврљи, једва дишемо. Правимо мало чешће паузе. На врху зграде је као у паклу, па се отимамо око послова на нижим спратовима - каже М. Б.

Вијест о скраћеном радном времену у правосуђу није их, кажу, ни изненадила.

- Могу они како хоће јер имају фиксну плату, па радили сат, два или пет, на крају мјесеца исти износ добијају на рачуне. Ми смо на сатници па колико радимо, толико нам и плате. Молимо бога да што више радимо, макар и поскапали. Ово је сезонски посао, што зарадиш преко љета, зарадио си. Треба прехранити породицу током дуге зиме - прича један од грађевинаца.

На послу смо затекли и возаче, трговце, роштиљ мајсторе, пекаре... Исцрпљена лица и одмахивање главом и рукама говоре више од ријечи. Послодавци нису имали милости ни према путарима, који су вриједно радили на ужареном асфалту. Један од њих добацује да неће престајати да раде док не попадају у несвијест јер је до посла тешко доћи, па макар био крвав као њихов.

Паклене врућине чекају ове раднике и наредних дана. Прогноза Републичког хидрометеоролошког завода каже да ће наредних дана РС захватити нови талас тропске врућине и да би ово љето могло бити натпросјечно топло.

- Недјеља ће бити најтоплији дан. Температуре ће се кретати од 34 до 38, а понегдје и до 40 степени Целзијуса. Ноћи ће бити изразито топле јер температура у већем дијелу РС неће пасти испод 20 степени. Почетком наредне седмице услиједиће пад температуре за неколико степени, али и даље остаје вруће - каже дежурни метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Игор Ковачић.

Током викенда спас од врућине многи ће потражити на базенима, језерима и ријечним купалиштима, а спасилачка служба Ронилачког клуба "Бук" из Бањалуке апелује на грађане да не одлазе на купалишта гдје нема спасилаца.

Ватрогасци

Кад жива скочи на плус 40, нарочито је тешко ватрогасцима јер расте број пожара због чега апелују на грађане да не пале ватру на отвореном.

- Обим посла љети порасте за три пута. Три дана се већ боримо са ватром која измиче контроли и пожар се шири од требињског села Кочели ка Љубињу. Ватра улази у неприступачан терен, гдје не могу ући цистерне нити било какво возило и не очекујемо да у скорије вријеме тај пожар локализујемо - каже командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Данко Вуковић и додаје да на терену ради 55 људи те да гори шума, ниско растиње и трава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана