Позив општинама и градовима да се пријаве за учешће у програму БФЦ

Срна
Позив општинама и градовима да се пријаве за учешће у програму БФЦ

БАЊАЛУКА – Локалне самоуправе из цијелог региона од данас имају прилику да се пријаве за учешће у програму сертификације градова и општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи /БФЦ СЕЕ/ и тиме системски унаприједе услове за привлачење инвестиција и бржи развој привреде.

Партнерство за конкурентни регион /ЦОРЕ Партнерсхип/, у сарадњи с Њемачком развојном сарадњом коју спроводи ГИЗ, расписало је јавни позив челницима локалних самоуправа да, пратећи критеријуме БФЦ СЕЕ сертификације, унаприједе рад и ефикасност локалне администрације. Позив је отворен за 50 локалних самоуправа из региона, које желе да учествују у БФЦ СЕЕ програму. Позив је намијењен локалним лидерима који, учешћем у програму, желе да унаприједе услове пословања на локалном нивоу, повећају инвестиције и обезбиједе бољи животни стандард. Почетни корак у овом процесу је да локална заједница препозна јединствене потенцијале и улогу привреде у креирању одрживе стратегије развоја.

БФЦ СЕЕ програм пружа јасне смјернице за јачање партнерства с локалном привредом. Критеријуми подразумијевају стратешки приступ локалном економском развоју, јачању организационих капацитета, ефикасности и дигитализацији општинских услуга.

Стандард доприноси конкурентности, предвидивости пословног окружења и посебно вреднује подршку предузетништву, иновацијама и зеленој економији. БФЦ СЕЕ програм се спроводи од 2012. године и до сада је више од 100 градова и општина прошло кроз процес сертификације, а тренутно 45 локалних самоуправа посједује сертификат који представља печат квалитета њиховог пословног окружења.

Резултати истраживања, које је спровело Партнерство за конкурентни регион, показују, да више од три четвртине локалних самоуправа, које су прошле кроз овај процес сматра да је био користан. Истичу да их је највише мотивисало унапређење ефикасности рада администрације, привлачење нових инвестиција и препознатљивост локалне самоуправе. Њих 98 одсто би БФЦ СЕЕ препоручили и другим градовима и општинама.

роцес сертификације траје 12 мјесеци и подразумијева испуњавање 10 БФЦ СЕЕ критеријума. Процес подразумијева обуку тима, евалуацију и припрему извјештаја, са конкретним препорукама за унапређење. На крају процеса, независна верификациона комисија процјењује да ли локална самоуправа испуњава услове за БФЦ СЕЕ сертификацију.

У Републици Српској важећи БФЦ сертификат посједују Бањалука, Бијељина, Требиње, Приједор, Добој, Модрича, Котор Варош, Зворник, Теслић, Градишка, Лакташи, Брод, Нови Град и Прњавор. Они су међу најуспјешнијим локалним самоуправама када је ријеч о инвестицијама и развоју локалне привреде.

Сертификат БФЦ градовима доноси препознатљивост у односу на друге локалне самоуправе, уз бољу позицију на инвестиционој мапи југоисточне Европе и веће шансе за привлачење улагања. Добијају могућност учешћа у регионалним пројектима које финансирају међународни донатори и прилику за размјену знања с најуспјешнијим локалним самоуправама.

За учешће у програму, заинтересовани градови и општине из Републике Српске могу да доставе пријаву путем сајта www.bfc-see.org или да се обрате Привредној комори Републике Српске, надлежном Техничком секретаријату за спровођење БФЦ СЕЕ програма у Републици Српској.

Партнерство за конкурентни регион /ЦОРЕ Партнерсхип/ окупља више од 20 институција и организација из југоисточне Европе.

Спровођење БФЦ СЕЕ програма подржава ГИЗ Отворени регионални фонд за модернизацију општинских услуга /ГИЗ ОРФ ММС/.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА СТИЦАЊЕ СЕРТИФИКАТА

Квалитет локалног пословног окружења оцјењује се на основу више од 60 критеријума који су груписани у 10 категорија. То су посједовање стратешког плана развоја са планом капиталних инФраструктурних улагања, постојање функционалне Канцеларије за локални економски развој, као и Привредног савјета за сталну комуникацију и сарадњу с привредом, у циљу креирања бољих услова пословања.

За сваку модерну локалну самоуправу неопходно је да има ефикасан систем издавања грађевинских дозвола, да располаже информацијама о могућностима, условима улагања и трошковима пословања, да има активну улогу у процесу образовања и запошљавања, доприноси развоју предузетништва, штити животну средину.

Захтјев БФЦ СЕЕ стандарда подразумијева и дигитализацију административних процедура и рјешења за ефикасније информисање грађана и привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана