Позив надлежнима да хитно обезбиједе потребна медицинска средства за Србе у ФБиХ

Срна
Позив надлежнима да хитно обезбиједе потребна медицинска средства за Србе у ФБиХ

БАЊАЛУКА - Савез српских удружења "Завичај" Бањалука позвао је надлежне кантоналне и органе Федерације БиХ и БиХ да хитно обезбиједе потребна заштитна медицинска средстава, лијекове, храну и стручне кадрове да би се од вируса корона заштитило становништво у ФБиХ, а тиме и српска популација која живи у овом ентитету.

Предсједник Савеза Бране Пећанац рекао је Срни да Савез подржава апел начелника општина Дрвар, Гламоч, Босански Петровац и Босанско Грахово који траже помоћ у медицинској опреми као што су респиратори, маске, заштитне рукавице и мантили, лијекови и остала опрема.

"Очито је да су ове општине са већинским српским становништвом препуштене саме себи, а чини нам се да је то случај и на осталим просторима ФБиХ гдје живе Срби", навео је Пећанац.

Он је додао да Савез апелује и тражи од Владе Републике Српске и осталих надлежних институција да заједно са Владом Србије и њеним надлежним институцијама помогну српском народу на подручју Дрвара, Гламоча, Босанског Петровца, Босанског Грахова, Мостара, Сарајева, тузланске и посавске регије у свим сегментима обезбјеђивања потребних средстава да би се становништво успјешно борило против тешке и катастрофалне пандемије.

Према његовим ријечима, потребно је што хитније обезбиједити средства за заштиту здравствених радника и становништва, медицинску опрему, прехрамбене производе, као и хигијенска средства за одржавање личне хигијене.

Пећанац је позвао удружења и чланове Савеза да се придржавају мјера које су надлежне ентитетске и институције на нивоу БиХ донијеле у борби против ширења вируса корона и да спроводе њихове захтјеве с циљем што ефикасније заштите здравља и живота грађана Републике Српске и Федерације БиХ.

"Савез захваљује и честита медицинском особљу, полицији Републике Српске и Федерације БиХ, као и свим субјектима и институцијама на преданом раду да сачувају животе и здравље грађана Републике Српске, Федерације БиХ и Србије", закључио је Пећанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана