Поздер: Заједнички задатак - спријечити одлагање радиоактивног отпада

Srna
Foto: Agencije

НОВИ ГРАД - Министар екологије и туризма Федерације БиХ /ФБиХ /Насиха Поздер рекла је да су данас у Новом Граду почела теренска истраживања на подручју утицаја планиране изградње одлагалишта радиоактивног отпада у општини Двор у Хрватској, али да је раније урађено доста активности и да су у овом послу све институције заједно.

Према њеним ријечима, тимови из оба ентитета се редово састају, континуирано разговарају и почели су да раде истраживања резултата који су постојали од раније.

"Ово је један од задатака који смо почели и радимо. Што се тиче ФБиХ укључени су институти агропедолошки и хидрометеоролошки, Министарство екологије Унско-санског кантона, Министарство екологије и туризма ФБиХ. Желимо да пошаљемо поруку да смо у овом послу сви заједно и да имамо заједнички задатак који требамо испунити", рекла је она.

Поздерова је навела да ће истраживања бити обављена и у локалним заједницама уз ријеку Уну у Федерацији БиХ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи инстуционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана