Поврће нуде шаком и капом

Данијела Бајић
Поврће нуде шаком и капом

БАЊАЛУКА - Прерађивачи и извозници, који су се јавили на позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, већ имају пуне руке посла, јер повртари са свих страна зову и нуде вишкове својих производа у откуп.

Откуп поврћа почео је у понедјељак, а прерађивачи су већ затрпани вишковима, које, како кажу, једва стижу на вријеме да прераде.

Један од њих је и бијељинска фирма “Мамеџа” која, поред производње, поврће откупљује и прерађује ради даље продаје, а њен власник Младен Лазић каже да повртари зову са свих страна.

- Одједном имам и по 20 позива. Сви долазе и нуде своје поврће. Колико су произвођачи навалили, сигурно нећу моћи толико откупити - рекао је Лазић, који је похвалио мјере надлежних, јер, како каже, сви ће имати користи. Додао је да ових дана откупљује цвеклу, купус и паприку, док је 25 тона поврћа већ прерађено. 

На позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за прераду и извоз откупљених вишкова поврћа јавило се укупно девет фирми, за шта је издвојено два милиона КМ.

Из министарства поручују да ће, уколико се деси да буде откупљено више од 20.000 тона, колико је планирано, бити одређене квоте пропорционално у односу на изражени интерес.

Како су истакли, за прераду 11.000 тона поврћа јавило се пет фирми, док су интересовање за извоз 9.000 тона изразила четири предузећа.

- На примјер, један прерађивач који се пријавио да откупи 1.000 тона поврћа из Компензационог фонда могао би добити максимално 100.000 КМ - објаснили су у министарству, у којем су увјерени да ће сигурно бити откупљено свих 20.000 тона.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић изјавио је да ће Српска имати успјешну производну годину, истичући да је то добро, имајући у виду кризу изазвану епидемијом вируса корона.

- Можда у посљедњих десет година нисмо имали овако рекорду годину. Имали смо рекордне приносе пшенице, јечма, тих озимих култура. Немамо проблема ни у производњи прољећних култура - кукуруза и соје - рекао је Пашалић.

Он је навео да у августу није било суше, тако да Српска може да буде задовољна стањем у овом сектору, те додао да су у овој години произведени вишкови, за које је рекао да ће бити проблем њиховог збрињавања јер је смањена потрошња.

- Добро је да је ријеч о производима доброг квалитета, тако да се ти вишкови могу збринути кроз пијаце, односно продају у свјежем стању, али и кроз прераду - нагласио је Пашалић и додао да је ово добар примјер како заједно Влада и прерађивачки капацитети могу да обезбиједе да вишкови буду прерађени и претворени у производ који није кварљив.

Према његовим ријечима, постигнут је договор са “Савом”, али и бањалучком фирмом “Витаминка” и неколико мањих прерађивача да прераде те вишкове пољопривредних производа.

Јунад и свиње

Кад је ријеч о откупу товних јунади и свиња, који је почео 3. августа, Борис Пашалић је навео да су већ наредног дана преузета прва грла од домаће прерађивачке индустрије и очекивања су да ће бити откупљено до 6.000 јунади и 10.000 свиња. Свиња је тренутно око 110.000, значи биће откупљено 10.000 или максимално око десет одсто. Јунади је тренутно око 24.000, а биће откупљено око 6.000 или максимално 25 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана