Повратак на посао овогодишња првомајска жеља

Маријана Миљић, Бјеловук Ведрана Кулага
Повратак на посао овогодишња првомајска жеља

БАЊАЛУКА - Радници у Српској због пандемије вируса корона Међународни празник рада, 1. мај, дочекаће у никад горем положају јер из дана у дан јача страх за радно мјесто и егзистенцију, са једном жељом а то је да се ситуација што прије смири и да се врате на своја радна мјеста, поручиле су вође синдиката.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да радничка популација не памти гору ситуацију јер је пандемија блокирала живот.

- Радници неће обиљежавати овај празник како су то до сада радили, на излетиштима уз роштиљ. Овај 1. мај ће провести у изолацији јер је у најави и полицијски час који ће спријечити било каква окупљања како не би дошло до погоршања епидемиолошке ситуације - нагласила је Мишићева.  

Истиче да ће радници тај дан провести размишљајући шта их чека и да ли ће успјети сачувати радно мјесто и егзистенцију.

- Живимо у страху од непознатог и шта ће бити сутра. То су отворена питања на која немамо одговоре - навела је Мишићева.

Нагласила је да се рад у овој ситуацији мора вредновати као никада раније.

- Потребно је проналазити нова рјешења и подићи вриједност рада на највиши ниво. Са тим се мора ићи брзо. Потребно је заштитити свако радно мјесто и примања радника те и у овој ситуацији размишљати о повећању плата. Сада смо видјели колико је важна најнижа плата и колико је важно два пута годишње повећавати минималац. Нама се сада јављају радници који наводе да ће по први пут добити минималац, јер су до сада добијали мање од тога износа - навела је Мишићева. 

Она је нагласила да је пандемија потврдила да су радници кључна карика за опстанак економије Српске и да се на њиховим плећима гради стратегија како након свега кренути напријед.

- Сада се види колико је радник важан. Ни машине, ни друштвене мреже а ни развој технологије не може без човјека. Сада је важно да се одрже сва радна мјеста, исплаћују пуне плате и одржи потрошња јер то је једини начин да спасимо економију Српске  - закључила је Мишићева.

Исте поруке шаљу и из гранских синдиката, а предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић истиче да су запослени у здравственом сектору исцрпљени до максимума због борбе са опаким вирусом те да нико од њих и не помишља на прославу 1. маја.

- Апелујемо на грађане да се и идућих дана не окупљају и да се придржавају свих мјера заштите. Једино на тај начин неће пасти у воду све што је предузето претходних мјесец и по - рекао је Гранулић.

Предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС Горан Савановић истиче да је у овом сектору ситуација веома тешка, посебно у угоститељству.

- Сви жељно ишчекују повратак на посао и то је овогодишња првомајска жеља - рекао је Савановић.  Нагласио је да је доста радника остало без посла током кризе због вируса корона, углавном због некоректних потеза послодаваца, али је истакао да има и позитивних примјера јер су поједини у сектору трговине наградили своје раднике. 

- Пандемија је показала и колико је радника у Српској заправо радило на црно и колико је било сиве економије. Испливало је све и постоји довољно аргумената за инспекцијске органе да наставе да раде свој посао -  закључио је Савановић.

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић истиче да су радничка права једино заштићена у јавном сектору гдје постоје јаки синдикати.

- Велики послодавци забранили су радницима да организују синдикат и због тога су код њих радничка права највише угрожена. Ти радници су препуштени сами себи и на милост и немилост послодаваца. Немају ниједан правни акт којим би штитили радничка права - навео је Марић.

Солидарност

Ранка Мишић је нагласила да ни у овој ситуацији није препозната солидарност послодаваца који су остваривали милионске добити претходних година.

- Они су стајали први у реду и тражили помоћ од Владе Српске и то на прилично агресиван начин - тврди Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана