Повратак мале матуре након три године

Милијана Латиновић
Повратак мале матуре након три године

БАЊАЛУКА - Знање из српског језика и математике почетком јуна показаће око 10.000 ученика деветог разреда из свих 187 основних школа, а Републички педагошки завод приводи крају припремање збирки задатака за полагање мале матуре, која ће и овог пута бити експериментална.

Овај вид провјере знања малих матураната у Српској спровођен је експериментално од школске 2017/2018. године, како је и предвиђено Законом о основном васпитању и образовању.

У школској 2019/2020. години требало је да њоме буде обухваћено свих 187 основних школа како би се од школске 2020/2021. године могла реализовати мала матура у пуном капацитету, као обавезујућа гдје би се резултати вредновали приликом уписа ученика у средње школе. Међутим, због вируса корона то није било могуће. Малу матуру ученици деветог разреда због пандемије вируса корона нису полагали ни лани.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић потврдио је за “Глас Српске” да су добили сагласност Министарства просвјете и културе, те да се увелико припремају за провјеру знања малих матураната.

- Поново организујемо експерименталну малу матуру у свим основним школама. Три године није било уопште провјере. Приводимо крају припрему збирки задатака које ће бити објављене на интернет страници Завода. Ове године новина је што уз српски језик и математику уводимо и за дјецу бошњачке националности провјеру из језика бошњачког народа - рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива основних школа на подручју бањалучке регије Мирослав Попржен рекао је за “Глас” да је циљ спровођења експерименталне мале матуре да се увјежбају процедуре прије него овај вид тестирања постане стална пракса, а резултати почну да се вреднују приликом уписа у средњу школу.

- Оцјена је релативна ствар, али је очигледно да у посљедње вријеме све више дјеце учи само за оцјену. Свакако да ће мала матура показати стварни ниво знања - рекао је Попржен.

Предсједник Актива основних школа у Лакташима, Српцу, Градишци и Прњавору Радослав Савановић каже да још није добио обавјештење о овогодишњем тестирању, али да ће чим званичан допис стигне почети са припремама.

- Волио бих да мала матура истјера све на чистац и да се заиста покаже право знање, да вреднујемо стварно знање ученика, али сам и свјестан да је то процес и да не иде преко ноћи - рекао је Савановић.

Званично обавјештење још није добила ни предсједница Актива директора основних школа у Рибнику, Мркоњић Граду, Шипову, Дринићу и Језеру Ивана Савић.

- Чим стигне почећемо да припремамо наше мале матуранте. Вјерујем да ће експериментално вредновање показати стварни ниво знања наших ученика и да ће то бити објективно - рекла је Савићева.

Екстерна провјера

Предраг Дамјановић је подсјетио да се међу ученицима петог разреда организује екстерна провјера знања из српског језика и математике.

- На сајту су објављене збирке у којима су понуђени задаци као примјери задатака који могу бити коришћени у спољашњој провјери постигнућа ученика. Збирке треба да послуже ђацима да се упознају са типовима задатака који их очекују на тесту - појаснио је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана