Повољни услови за вожњу

Срна
Повољни услови за вожњу

БАЊАЛУКА - У Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) саобраћај се на већини путева одвија редовно уз повољне услове за вожњу, а изузетак су дионице које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, због опасност од одрона камења и земље на коловоз, саопштен је из Ауто-мото савеза Српске.

Поводом Свјетског купа у рафтингу, који ће данас бити одржан у кањону Тијесно, на дионици магистралног пута Карановац-Црна Ријека саобраћај ће се одвијати наизмјеничним пропуштањем возила једном саобраћајном траком од 8.00 до 13.00 и од 14.00 до 17.30 часова.

Због радова, измијењен је режим саобраћаја и постављена је привремена саобраћајна сигнализација на дионици магистралног пута Дервента-Дервента /Жировина/ у дужини од 1,5 километара, као и на дионици Клашнице један-Горња Вијака један.

У току су радови на дионици магистралног пута Руданка-Добој, због чега је измијењен режим саобраћаја на споју магистралног пута и прилазног пута према петљи Руданка, на ауто-путу "9. јануар".

Због радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Љубогошта-Пале у тунелу "Каловита брда" и на дионици магистралног пута Црна Ријека-ентитетска граница /Угар/ у тунелу "Угар", те на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина због санације клизишта.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Због радова на реконструкцији дионице раскрснице магистралног пута Ивањска-Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај у насељу Рамићи, измијењен је режим у одвијању саобраћаја и постављена привремена сигнализација.

У току су радови на изградњи кружне раскрснице на укрштању магистралних путева Милићи-Власеница-Хан Пијесак и Власеница-Тишћа, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због деминерских радова долази до обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја на дионицама магистралног пута Брод-Оџак /мјесто Клакар Доњи/ од 8.00 до 15.00 часова и регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци од 8.15 до 15.05 часова.

На дијелу магистралног пута Бијељина-Угљевик у рејону Сувог Поља у току је уређење пута, због чега се саобраћа наизмјенично, уз постављену привремену саобраћајну сигнализацију.

Превоз вангабаритног терета кретаће се на дионицама путева: Бањ Брдо-Гранични прелаз Рача /до 16. јула/, међуентитетска линија Станић Ријека-Гранични прелаз Брод /до 26. јуна/, међуентитетска линија Језеро један-Мркоњић Град-међуентитетска линија Велечево, међуентитетска линија Бањ Брдо-Гранични прелаз Рача /до 30. јуна/. Возачи треба да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Од 2. јуна на снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку број 238 на дионица магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила укупне масе веће од 16 тона.

На путу Тузла-Калесија /дионица Симин Хан-Цапарде/, због радова у тунелу Чакловићи, саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

У току су радови у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица, гђе се током дана саобраћа наизмјенично једном траком, док се од 23.00 до 4.30 часова саобраћај кроз тунел обуставља.

Радови су у току и на путевима: Тарчин-Коњиц /Доња Раштелица/, Столац-Хутово /мјесто Церовица/, Посушје-Томиславград /насеље Читлук/ и Бановићи-Рибница /на излазу из Бановића/, као и на раскрсници магистралних путева у Босанском Петровцу.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана