Повољни услови за вожњу

Срна
Повољни услови за вожњу

БАЊАЛУКА - На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ повољни су услови за вожњу, застоја и посебних ограничења нема, осим на дионицама на којима се изводе радови и привремена сигнализација регулише саобраћај, док на граничним прелазима јутрос нема дужих чекања.

Лица која улазе у Републику Српску, односно у БиХ, са пасошем БиХ више не подлијежу мјери изолације у кућној средини, нити су обавезни да имају негативан ПЦР тест.

Улазак у БиХ није дозвољен страним држављанима, а изузетак су особе с боравком у БиХ, лица којима је потребно лијечење, те лица која су у транзиту кроз БиХ без задржавања.

Србија је отворила своје граничне прелазе и за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске наводе да су могући одрони на дионицама путева у усјецима и поред камених косина и возачима савјетују максимално опрезну вожњу.

Због минерских радова данас ће бити привремено обустављен саобраћај на дионици магистралног пута Пале - Сарајево, на локалитету каменолома "Љубогошта", максимално 15 минута у периоду од 12.00 до 14.00 часова.

На релацијама путева међуентитетска линија Цапарде - гранични прелаз Каракај и међуентитетска линија Бањ Брдо - гранични прелаз Рача креће се вангабаритни терет па је возачима упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Због радова на санацији клизишта на дионици магистралног пута Приједор - Козарац измијењен је режим у одвијању саобраћаја и регулисан привремено постављеном сигнализацијом.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на на том магистралном путу.

На дионици Модрича један - Вукосавље/Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је изградња мале хидроелектране због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су од 7.00 до 17.00 часова најављене повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце 8.00 до 16.00 часова обустављен је саобраћај. Послије 16.00 часова саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и на регионалном путу Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је реконструкција дионице магистралног пута Чатрња - Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, промијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи и на дионици магистралног пута Пелагићево - Градачац у мјесту Турић Просјек у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком, док се на регионалном путу Прибој-Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста, такође одвија наизмјенично, једном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјенично се саобраћа на регионалном путу Укрина - Горња Вијака, као и на на регионалном путу Шековићи - Цапарде.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ на магистралном путу Сребреник - Орашје обустављен је саобраћај кроз тунел "Орманица".

Сва возила из правца Тузле и Сребреника преусмјерена су обилазницом у непосредној близини тунела, док су возила из правца Орашја и Градачца преусмјерена на алтернативни правац /раскрсница Орманица - раскрсница Вучковци - Срнице - Буква - регионални пут према Сребренику/.

Путничка возила могу користити и саобраћајницу Срнице Доње - Шпионица.

Саобраћај је због радова обустављен и у тунелу "Винац" на магистралном путу Јајце - Доњи Вакуф и преусмјерен на обилазницу око тунела.

Због радова на мосту на дионици ауто-пута Високо-Какањ код мјеста Добриње саобраћа се двосмјерно супротном коловозном траком.

Саобраћај се одвија наизмјенично једном траком због радова на путевима Олово - Кладањ - Тузла, Острожац - Јабланица, Доња Ораховица - Шићки Брод, Доњи Вакуф - Турбе, Посушје - Груде, Цазин - Скокови и Србљани - Босанска Крупа.

На дионици магистралног пута Зеница - Немила кроз тунел "Врандук" од 5.00 до 21.00 час саобраћа се двосмјерно.

Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче - Завидовићи - Олово - Сарајево.

Имајући у виду огромне напоре које медицински радници у Републици Српској сваког дана улажу да помогну свим обољелима упркос опасности од Корона вируса, АМС Републике Српске донио је одлуку да бесплатно пружи услугу превоза возила здравствених радника Српске који остану у квару или им затреба друга врста помоћи на путу на територији Републике Српске и БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана