Поуњске општине досљедно против одлагалишта на Трговској гори

Срна
Foto: принтскрин

БИХАЋ - Општине у сливу Уне биће досљедне у борби против одлагања нуклеарног отпада на локалитету Трговске горе, у сусједној Хрватској, поручено је на данашњем састанку у Бихаћу представника релевантних институција и тимова БиХ са представницима власти Унско-санског кантона.

На радном састанку представљене су информације о активностима Координационог тијела за праћење стања и активности у вези са проблемом одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори и Експертског тима БиХ, те договорене даље активности, саопштено је из Владе Унско-санског кантона.

Приједлог представника Експертског тима БиХ је да у предстојећем периоду значајну улогу у овом процесу треба да има Биотехнички факултет Универзитета у Бихаћу, а кантонална Влада ће подржати пројекат кадровског усавршавања и опремања за потребе научног истраживања утицаја на животну средину.

Радном састанку, који је сазвало Министарство за грађење, просторно уређење и заштиту околине Унско-санског кантона, уз представнике кантона предвођене премијером Мустафом Ружнићем, учествовали су представници Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, те Координационог тијела и Експертског тима БиХ за праћење стања и активности у вези са проблемом одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на граници са БиХ.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе, јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана