Потрошачке цијене у децембру ниже за 0,2 одсто

Срна
Потрошачке цијене у децембру ниже за 0,2 одсто

САРАЈЕВО - Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у децембру прошле године ниже су за 0,2 одсто у односу на претходни мјесец.

Алкохолна пића и дуван у просјеку су јефтинији за 0,4 одсто, одјећа и обућа за 4,3 одсто, становање и режијски трошкови за 0,1 одсто, за колико су јефтинији и рекреација и култура, ресторани и хотели, те комуникације.

У децембру су намјештај и апарати за домаћинство у просјеку били јефтинији за 0,7 одсто у односу на новембар, а остала добра и услуге за 0,3 одсто, објавила је Агенција за статистику БиХ.

Храна и безалкохолна пића у децембру су, у односу на новембар, у просјеку били скупљи за 0,1 одсто, за колико је скупље и здравство, док је превоз скупљи за 0,6 одсто.

Ниво цијена у децембру прошле, у односу на исти мјесец 2019. године нижи је за 1,6 одсто.

Одјећа и обућа у просјеку су јефтиније за 10,4 одсто, становање и режијски трошкови за 0,8 одсто намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за два одсто, а превоз за 10,3 одсто.

У децембру прошле, у односу на исти мјесец претходне године, храна и безалкохолна у просјеку су скпљи за 0,6 одсто, алкохолна пића и дуван за 3,1 одсто, здравство за 0,9 одсто, образовање за 0,3 одсто, ресторани и хотели за 1,7 одсто, а остала добра и услуге за 0,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана