Потребни шивачи, вариоци, зидари и бравари

Srna
Foto: Pixabay

САРАЈЕВО - У БиХ су, кад је ријеч о ВКВ и КВ радницима, најтраженији шивачи, вариоци, тесари, зидари и бравари, подаци су Агенција за рад и запошљавање БиХ.

Директор Агенције за рад и запошљавање Муамер Бандић рекао је да је највећа потражња за радницима са средњом стручном спремом за продаваче и угоститеље, посебно школоване конобаре, а и даље су тражени оператери за унос података и радници у кол-центрима.

"Од лица са средњом стручном спремом, на евиденцијама незапослених је највише економских техничара, машинских техничара, матураната гимназије, медицинских сестара и пољопривредних техничара", рекао је Бандић.

Када је ријеч о високо образованим лицима, најтраженија звања су она у вези са ИТ сектором /ИТ инжињер, софтвер инжињер/, затим инжињер електротехнике, грађевински инжењер, дипломирани фармацеут, те доктор медицине-специјалиста.

Осим ових звања, према броју огласа тражени су и дипломирани економисти и правници, с тим што због хиперпродукције овог кадра њих има и највише на евиденцијама незапослених.

Осим економиста и правника, и даље је највећи број незапослених високообразованих особа међу криминалистима, политиколозима, журналистима и социјалним радницима, а такође је велики број и професора енглеског језика и разредне наставе.

Агенција за рад и запошљавање БиХ саопштила је да је припремила податке о дефицитарним и суфицитарним занимањима, с обзиром на то да је крај школске године и вријеме када се матуранти основних и средњих школа морају одлучити о наставку школовања и избору будуће професије.

Агенција се, као и прошле године, потрудила да унаприједи информације са тржишта рада, па тако сви заинтересовани могу детаљно, по занимањима, видјети колико је незапослених, а колико се лица одређеног занимања запослило у претходној години.

На основу података које објављују институције надлежне за домаће тржиште рада, а према броју објављених огласа, евидентно је да је ситуација са суфицитарним и дефицитарним занимањима слична већ неколико година.

Бандић је скренуо пажњу матурантима да је избор професије једна од најважнијих одлука које требају донијети у животу и да због тога буду јако пажљиви када буду доносили ову одлуку.

"Ове информације су представљене за сваки кантон у Федерацији БиХ, за оба ентитета и за Брчко дистрикт БиХ. Такође, као и увијек дали смо на нивоу БиХ преглед по пет најбројнијих занимања на евиденцијама незапослених лица", навео је Бандић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана