Потрага за сезонцима упркос пандемији

Данијела Бајић
Потрага за сезонцима упркос пандемији

БАЊАЛУКА - Иако је љето још далеко, а ни вирус корона не јењава, хотелијери и угоститељи из Хрватске почели су припреме за надолазећу туристичку сезону и проналазак радника ван граница, обећавајући плату и до 2.000 евра.

Друштвене мреже су преплављене огласима хрватских послодавца који траже конобаре, професионалне куваре и друге сезонске раднике.

Иако су у Хрватској на снагу ступили нови прописи по којима ће, између осталог, предност у сезонским пословима имати домаћи становници, тамошњи хотелијери и угоститељи и ове године улажу пуно наде у сезонце из БиХ, будући да, како кажу, не могу да нађу довољно радне снаге у Хрватској.

Зараде сезонаца у Хрватској се крећу од 600 до 2.000 евра мјесечно, уз обезбијеђен бесплатан смјештај и храну, те пријаву и здравствено осигурање.

Власник три угоститељска објекта на Крку Нермин Хасанагић, који је са припремом за надолазећу туристичку сезону кренуо још крајем прошле године, каже да и ово љето у плану има да запосли 20 радника, између осталог, и из БиХ.

-  За надолазећу сезону се спремамо као да вирус корона не постоји. Преко познаника тражим професионалног кувара и више конобара, који знају енглески, а пожељно је познавање и њемачког језика. Смјештај и храна су обезбијеђени - рекао је Хасанагић, који је доброг кувара спреман да плати и до 1.500 евра мјесечно.

Плата конобара, додао је Хасанагић, у просјеку је 1.000 евра, те она може да варира зависно од посла.

У потрагу за куварима, пица мајстором и конобарима кренуо је и власник једног угоститељског локала на Рабу Маринко Штокић.

- Требају нам двије куварице, пица мајстор и двије конобарице. Међутим, у Хрватској се промијенио закон, који налаже да се прво треба запослити лица који су на нашој евиденцији незапослених. Радне дозволе за раднике из других земаља можемо радити тек након што на домаћем тржишту рада не буде задовољавајућег кадра - објаснио је Штокић и додао да сезонски радници из БиХ, Србије, Македоније и других земаља свакодневно зову.

Вирус корона није утицао на одлуку сезонских радника из других земља да се интересују за рад на Јадранском приморју, те да је, каже, ове године много више позива него лани.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у РС Жељко Татић рекао је да, упркос неизвјесности коју носи вирус корона, већ је неколико озбиљних послодаваца из Хрватске контактирало раднике из БиХ.

- Права навала хрватских послодаваца тек слиједи, јер сезона ускоро почиње. Многи становници у БиХ једва чекају да добију прилику да оду на море да раде, јер је плата, на примјер конобара, неупоредиво већа у односу овдашње. Вјерујем да ће исти, ако не и већи број људи и ове године отићи да ради на Хрватско приморје - казао је Татић.

Бањалучанка Драгана Лазић каже да је већ разговарала са породицом из Корчуле код којих већ неколико љета ради као конобар, а по потреби и помоћни кувар.

- Прошле године нисам радила на мору, иако је све било договорено. Због вируса корона нисам жељела да остављам родитеље саме, мада није било ни посла, тако да ми плата сигурно не би била као претходних година - казала је Лазићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана