Потписани уговори за додјелу бесповратних средстава

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Представници Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске и девет локалних заједница данас су у Бањалуци потписали уговоре о додјели бесповратних средстава у износу од 690.000 КМ из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац истакао је да је Финансијски механизам успостављен како би била пружена подршка реализацији приоритета утврђених стратегијама развоја јединица локалне самоуправе и ојачане јавне услуге и рурални развој у Републици Српској.

"Вриједност финансираних пројеката у седмом циклусу Финансијског механизма износи нешто више од милион КМ, од чега је 690.000 КМ бесповратних средстава, а остатак властито учешће корисника. Од 2014. године траје Финансијски механизам, а до сада смо реализовали пројете чија је вриједност виша од осам милиона КМ од чега је грант средстава било пет милиона КМ", рекао је Врховац новинарима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је ова локална заједница добила средства за реализацију пројекта санације путне инфраструтуре.

"Вриједност пројекта је 185.000 КМ, а потписивањем уговора добили смо 100.000 КМ бесповратних средстава, док ће остатак финансирати општина Прњавор", рекао је Томаш.

Директор Развојне агенције Требиње Дражен Бошковић рекао је да је ова локална заједница кандидовала пројекат који се односи на јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа, чија је вриједност 124.710 КМ, од чега је 90.000 КМ бесповратних средстава.

"Прозводња и пласман пољопривредних производа биће побољшани набавком расхладне опреме за градску тржницу у Требињу, а опремићемо и спољни дио тржнице набавком столова и сунцобрана. Такође, унаприједићемо прерађивачке и прозводне капацитете набавком три мини сиране", рекао је Бошковић.

Средства су обезбиједили Влада Републике Српске путем Министарства финансија и Влада Швајцарске путем Развојног програма УН у БиХ, а у седмом цикусу добили су их општине Прњавор, Мркоњић Град, Пале, Србац, Шипово, Источно Ново Сарајево, Брод, те градови Требиње и Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана