Потписани уговори са 62 лица о запошљавању и самозапошљавању

Срна
Потписани уговори са 62 лица о запошљавању и самозапошљавању

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић потписао је уговоре са 62 лица из Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева којима су одобрена средства према Програму суфинансирања самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида Војске Републике Српске у овој години „Заједно до посла“.

Вујичић је рекао да су уговори потписани за три програма, за шта је одобрено више од 500.000 КМ за ове двије општине.

„Највећа средстава су одобрена за запошљавање демобилисаних бораца, чије је интересовање за овај програм било велико и то широм Републике Српске“, истакао је Вујичић након потписивања, те додао да су због тога обезбијеђена додатна средства како би их могли добити сви демобилисани борци који су испуњавали услове.

Према његовим ријечима, потписани су уговори за запошљавање циљних категорија у привреди, те за програм регресног поврата доприноса за фирме које су у протекој години повећале број радника.

Вујичић је рекао да се овакви програми спроводе у цијелој Републици Српској, те појаснио да се након потписивања, у складу са планом, 70 одсто средстава пребацује послодавцу у овој, а 30 одсто у наредној години.

Један од потписника, стоматолог Михаел Станојевић из Источног Новог Сарајева рекао је да ће средства која су му додијељена бити искориштена за запошљавање стоматолошке сестре јер ординација проширује своју дјелатност.

„Већ 10 година моја ординација успјешно сарађује са Заводом за запошљавање. Раније смо запошљавали приправнике, али и стоматолошке и медицинске сестре“, истакао је Станојевић.

Према његовим ријечима, сви досадашњи програми Завода за запошљавање су реализовани релативно брзо и без застоја.

Велимир Ступар из Источне Илиџе рекао је да ће 10.000 КМ, колико је добио потписивањем данашњег уговора, заједно са личним средствима, искористити за отварање штампарије.

Он је појаснио да је прошле године због пандемије вируса корона остао без посла, те додао да је у штампарији радио 15 година.

Ступар је нагласио да је одлучио да сам започне бизнис, као и да се нада да ће у томе успјети и да ће у наредној години запослити два радника.

Градоначелник Источног Сарајева ЛЈубиша Ћосић изразио је задовољство што Завод за запошљавање спроводи програм запошљававања демобилисаних бораца и лица из категорија породица погинулих бораца.

„Мислим да Завод то одлично ради сваке године. Потписани су уговори са 62 послодавца - 39 са подручја Источне Илиџе и 23 из Источног Новог Сарајева, у овом позиву, а укупно у граду Источно Сарајево било је 370 послодаваца“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да надлежно одјељење за привреду припрема један документ који се односи на тржиште рада на подручју Источног Сарајева.

„Сигурно ћемо кроз тај документ доћи до евентуалних модела нових запошљавања које ћемо понудити свим јавним институцијама, а највише Заводу за запошљавање“, истакао је Ћосић, те додао да ће то допринијети да број корисника програма за запошљавање буде већи у наредним годинама.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана