Потписана два уговора о концесији

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас је у Бањалуци потписао уговор са генералним директором предузећа "Арселор Митал" Младеном Јелачом о концесији за експлоатацију три милиона тона жељезне руде на површинском копу "Цигануша-Шкорац" у Љубији, у општини Оштра Лука, што ће омогућити даљу производњу ове руде.

Министар је у име Владе са Јелачом потписао и уговор о концесији за експлоатацију техничког грађевинског камена кречњака на лежишту "Дреновача" код Приједора.

Ђокић је истакао да је договорен и начин расподјеле преосталог дијела добити од 35 милиона КМ, истичући да ће 49 одсто добити припасти Републици Српској у наредних 15 дана.

Ђокић очекује да ће се до јесени моћи створити технички предуслови за активирање производње рудника, истичући да процијењена вриједност, према студији, за активирање производње у Љубији износи више од седам милиона КМ, те да ће бити запослено око 200 нових радника.

Он је новинарима објаснио да су ресорно министарство, Влада Републике Српске и компанија "Арселор Митал" учинили огромне напоре да се обнови производња на подручју Љубије, која ће дати очекиване резултате и задовољити интересе ове компаније и Владе.

Рударска производња се, каже, до сада одвијала на подручју Омарске, гдје је лежиште у великој мјери експлоатисано и процјењује се да се на том подручју још пет до шест година може вршити производња на овом нивоу, након чега би било затворено, а рударска производња у Приједору заустављена.

"Ми смо сада пронашли начин да се уђе у поступак обнављања, односно враћања производње жељезне руде на подручје Љубије и уговор који смо потписали је гаранција да ће се то и десити", истакао је Ђокић.

Он је навео да ће доћи до повећања укупног обима производње, те да ће се самим тим увећати вриједност концесионе накнаде, те доћи до раста цијене жељезне руде у односу на тренутну.

Ђокић је истакао да Влада Републике Српске намјерава да побољша пословање предузећа Рудника жељезне руде "Љубија" како би било још бољи партнер "Арселор Миталу" у будућности.

"Значајно је и то да ћемо се у наредном периоду усмјерити и на подручје Видрењака, лежишта у ширем подручју Љубије. Надамо се да ће истраживање бити позитивно и да ћемо отворити и лежиште ове руде које ће укупно задовољити прераду у Жељезари Зеница, у којој ће бити сачувана радна мјеста", рекао је Ђокић.

Генерални директор "Арселор Митал" из Луксембурга Вус Бандуш изјавио је новинарима да је потписивање овог уговора од великог значаја, истакавши да се приближава крај резерви жељезне руде у Омарској, због чега је овај уговор кључни моменат да се настави рударење.

"Карбонатна руда у Љубији је врло ниског квалитета, али се она може мијешати са рудом из Омарске да бисмо премостили период и да дођемо до производње на Видрењаку", појаснио је Бандуш.

Потписивању уговора присуствовали су представници компаније, директор предузећа Рудници жељезне руде "Љубија" из Приједора и генерални директор зеничке жељезаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана