Потписан уговор о зајму за изградњу пруге Илиџа-Храсница

Срна
Потписан уговор о зајму за изградњу пруге Илиџа-Храсница

САРАЈЕВО - Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија и предсједник Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Одил Рено Басо потписали су данас у Сарајеву уговор о зајму између БиХ и ЕБРД-а за пројекат изградње трамвајске пруге Илиџа-Храсница, вриједан 25.000.000 евра.

Тегелтија је рекао да је пројекат, који је данас потписан, један у низу инфраструктурних пројеката и спада у пројекте "зелених градова".

"Планирана дужина пруге је 13 километара. Надам се да ћемо врло брзо реалзовати овај пројекат", рекао је Тегелтија новинарима.

Тегелтија је истакао да је период отплате зајма 15 година, са грејс периодом од три године, те да је обавеза сервисирања кредита на Кантону Сарајево.

Тегелтија каже да је планирано да пруга буде завршена до краја 2025. године.

Он је рекао да је ЕБРД један од најзначајнијих институционалних партнера БиХ и да је од почетка сарадње ЕБРД потписано 211 пројеката вриједних око три милијарде евра.

"Један дио пројеката је реализован, неки од кредита су враћени, а активни портфолиј који ЕБРД у овом тренутку има у БиХ је 1,4 милијарде евра", рекао је Тегелтија новинарима.

Он је рекао да се са ЕБРД-ом воде преговори око још 14 пројеката, од чега је седам кредитних аранжмана и седам грантова.

"Нама је најинтересантније завршење Коридора `Пет це`, чија реализација није била могућа без међународних финансијских институција", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је изразио наду да неће бити блокаде пројеката.

"Мислим да није добро блокирати ни водоснабдијевање, ни изградњу пруге... Ја сам био свједок преговора око формирања Савјета министара са јасним ставом да развојни пројекти неће бити блокирани. Да ће они који су тренутно блокирани, бити одблокирани. Република Српска никада није ни блокирала пројекте", подсјетио је Тегелтија.

Предсједник ЕБРД-а Одил Рено Басо рекла је да је БиХ веома важан партнер у смислу пројеката и сарадње.

"Наши пројекти су усмјерени у инфраструктуру, пројекте приватног сектора и зелене транзиције", рекла је Басова и додала да су већ три града из БиХ укључена у пројекте зелене транзиције, те да се очекује прикључење још два града.

Она је рекла да ће са данашњим пројектом укупна подршка ЕБРД-а Кантону Сарајево износити 170.000.000 евра.

"Продужењем трамвајске пруге омогућиће урбани развој у том дијелу Сарајева", рекла је Басова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана